Sannheten

av (forfatter).

E-forlag 2008 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.33 (3 terningkast.)

5 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Morten Bolstads eksemplar av Sannheten

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Kjøpt norge

Lesedato

2011

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren er oppvokst i Jehovas vitner, men har forlatt det lukkede trossamfunnet. I denne romanen gir han et humoristisk, om enn tragikomisk bilde av livet på innsiden. De fleste av beretningene i boken er inspirert av faktiske hendelser.

Omtale fra forlaget

Åge Grønning har forlatt det lukkede trossamfunnet Jehovas vitner; et totalitært samfunn som manipulerer og styrer sine medlemmer med hard hånd gjennom frykten for Harmageddon. Romanen Sannheten gir et morsomt innsyn bak de lukkede dører. Hovedperson er et Jehovas vitne ved navn Arve Rike. Han skal arve "Guds rike" og regjere i himmelen sammen med Kristus. Men før han kommer så langt må hans jordiske liv leves rent og "teokratisk". Boken er en nøkkelroman som drar oss med inn i trossamfunnets indre liv. Arve Rike har tatt mål av seg til å høyne moralen i en menighet full av synd og dobbeltmoral. En tilstand der selv ikke moralens vokter passerer nåløyet helt uberørt. Forfatteren bruker vitnenes stammespråk i tillegg til et rikt persongalleri, og presenterer trossamfunnet og medlemmenes umoralske handlinger på en morsom måte. Men handlingene er alvorlige nok. Grønning beskriver virkelige situasjoner og mennesker han har opplevd gjennom et langt liv som vitne; alkoholmisbruk, utroskap og uærlighet. Historien som fortelles hjelper alle på utsiden til å forstå tragedien i menighetens indre liv, situasjoner vi ikke vil forvente blant Jehovas vitner. I hvilke andre miljøer får medlemmene seg til å ta avstand fra sine barn? Grønning beskriver med blodig innlevelse hvordan Harmageddon vil ramme syndere, frafalne og alle som er motstandere av bevegelsen på oppgjørets dag. Jehovas vitner tror det kun er noen få av deres medlemmer (levningen av de 144000) som vil komme til himmelen. De resterende Jehovas vitner skal leve for evig på jorden. Alle andre vil lide i oppgjørets time som er nært forestående. Sannheten kunne vært hentet fra hvilket som helst bedehusmiljø - eller hvilken som helst forening eller arbeidsplass for den del. Gjennom romanen får leseren anledning til å reflektere over mennesketyper vi finner igjen rundt oss i arbeid og fritid.

Bokdetaljer

Forlag E-forlag

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788299748636

EAN 9788299748636

Språk Bokmål

Sider 183

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 2 0 0 0

Bokomtaler

I denne svært så satiriske og ironiske boka fremstilles det indre livet i trossamfunnet Jehovas vitner. Men boka kunne like godt ha handlet om en hvilken som helst religiøs sekt.

Jeg-personen Arve Rike er svært indignert over det åndelige forfallet blant medlemmene i Lillevik menighet. Han benytter en hver mulighet til å refse og minne om hva som er den rette vei til det evige liv. Problemet er at selv ikke menighetens eldste slipper unna kritikken hans, og han føler at han holdes nede på grunn av dette. Han kan se langt etter å bli utnevnt til det ærefulle verv det er å være blant "de eldste", de som sitter i menighetsrådet.

I boka får vi innblikk i hva Jehovas vitner oppfatter som den rene tro, sannheten. Det er ikke lov til å stille kritiske spørsmål til doktrinene som kommer fra hovedsetet i Brooklyn, og den minste opposisjon mot dette kan føre til utstøtelse.

Spesielt interessant synes jeg det var å lese om Jehovas vitners syn på endens tid, Hermageddon, som i sin tid ble oppfattet å skulle skje i 1975. Da så ikke skjedde likevel, ble læren forandret. Det tragiske er at menighetens unge settes under sterkt press for ikke å ta en høyere (verdslig) utdannelse. Dette harselerer forfatteren mye med i boka.

Forfatteren er selv et frafallent Jehovas vitne, og det har nok derfor vært viktig for ham å skrive denne boka. Tidvis var den nokså tung å komme gjennom fordi den inneholder et lass av henvisninger til tidsskriftene Vakttårnet og Våkn opp! Det fremstår også som litt uklart for meg hvem forfatteren egentlig henvender seg til og hva han vil med denne boka, rent bortsett fra å tegne et skremmebilde av en organisasjon som hjernevasker sine medlemmer fullstendig. Kanskje ville det vært mer spennende om han i stedet for å skrive om denne fiktive Arve Rike, hadde skrevet en slags biografi knyttet opp til virkelige hendelser. Men her kan det hende at jeg som uinnvidd har gått glipp av mange poenger. Uansett spennende å få innblikk i dette trossamfunnet, som stort sett blir veldig demonisert utenfra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket