Ingen hylle
2019
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Falstad har en lang institusjonshistorie og har vært både oppdragelsesanstalt, skolehjem og spesialskole opp gjennom årene. Fra 2006 har Falstadsenteret, nasjonalt senter for studier av krigens fangehistorie og menneskerettigheter, holdt til i det opprinnelige gårdsbruket. Denne boken omhandler Falstads to perioder som fangeleir i årene 1941-49, først som tysk straffangeleir fram til 8. mai 1945, og deretter som sonings- og varetektsanstalt for landssvikfanger og tyske krigsforbrytere. Med fangeliste og oversikt over henrettede.
Omtale fra forlaget
Falstad har tjent både som oppdragelsesanstalt og skolehjem for "vanartede gutter", tysk SS-leir under andre verdenskrig, landssvikfengsel etter krigen, spesialskole for barn og ungdom, og som museum. I 2006 åpnet Falstadsenteret som nasjonalt senter for studier av krigens fangehistorie og menneskerettigheter.
Denne framstillingen er avgrenset til Falstads to perioder som fangeleir i årene 1941-49. I 1941 tok det tyske sikkerhetspolitiet i Trondheim beslag i Falstad skolehjem og omdannet stedet til SS Strafgefangenenlager Falstad. Falstad var SS-leir fram til 8. mai 1945. Dagen etter frigjøringen var leiren i drift under et nytt regime - denne gang som sonings- og varetektsanstalt for landssvikfanger og tyske krigsforbrytere. Innherad tvangsarbeidsleir ble avviklet i 1949. Denne boken omhandler flere sider ved de to ulike leirenes indre liv. Boken bygger på mye nytt arkivmateriale, deriblant muntlige kilder og hittil upubliserte fotografier.
Jon Reitan er konservator ved Falstadsenteret og har tidligere utgitt boken Jødene fra Trondheim.
Trond Risto Nilssen er førstekonservator ved Falstadsenteret.
Forlag Tapir akademisk forlag
Utgivelsesår 2008
Format Innbundet
ISBN13 9788251923729
EAN 9788251923729
Omtalt tid Etterkrigstiden 1939-1945
Omtalt sted Levanger
Språk Bokmål
Sider 286
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket