Filmadapsjoner av litteraturen vi så hengivent skaper oss egne bilder av kommer på rullebånd ut industrien. Her er titlene hvor filmindustrien ikke tok feil da de satt narrativen på lerretet, etter min mening.

  • Barfly (1987) Regi med Barbet Schroeder. Skrevet av Charles Bukowski. orginaltittel Women.

  • Idioten (1951) Regi med Akira Kurosawa. Forfatter: Fjodor Dostojevskij

  • Naked Lunch (1991) Regi med David Cronenberg. Forfatter: William Burroughs

  • Blade Runner (1982) Regi med Ridley Scott. Forfatter: Philip K. Dick. Orginaltittel: Do Androids dream of electric sheep?

  • Krig og Fred (1967) Regi med Sergei Bondarchuk. Forfatter: Leo Tolstoj

  • Fear and Loathing in Las Vegas (1998) regi med Terry Gilliam. Forfatter: Hunter S. Thompson

  • Døden I Venedig (1971) Regi med Luchino Visconti. Forfatter: Thomas Mann

  • Lord of The Flies (1963) regi med Peter Brook. Forfatter: William Golding

  • 2001: A Space Oddyssey (!968) og A Clockwork Orange (1971). Regi med Stanley Kubrick. Forfattere: Arthur C. Clarke, Stanley Kubrick og Anthony Burgess

  • The Wonderful Wizard of Oz (1939) Regi med Victor Fleming. Forfatter: L. Frank Baum

  • Solaris (1972) Regi med Andrej Tarkovskij. Forfatter: Stanislav Lem

  • Dune (1984) Regi med David Lynch. Forfatter: Frank Herbert

  • Harry Potter and the prisoner of Azkaban (2004) Regi med Alfonso Cuarón. Forfatter: J.K. Rowling

Mye jeg kunne tenkt meg å sett filmatisert også. Hadde det ikke vært stas å få se Richard Brautigans In Water Melon Sugar av eller Sabina Speilreins historie, slik berettiget av Karstein Alnæs?

Så er det filmen jeg mener alle bør få med seg da den kommer ut: Guellermo Del Toro, regissøren bak Pans Labyrint har fått i oppdrag å filmatisere Tolkiens Hobbiten.

Her er min liste. Gjerne kom med egne forslag, innslag og motslag! Og god jul ! :)


Godt sagt! (3) Varsle Svar

Viser 53 svar.

Jeg har ikke lest alle bøkene til disse, men filmene er ihvertfall vidunderlige.

  • Stalker (1979), regissert av Tarkovsky. Basert på boken Roadside Picnic av brødrene Boris og Arkady Strugatsky.

  • Barry Lyndon (1975), regissert av Kubrick. Basert på boken med samme navn av William Makepeace Thackeray.

  • Jules et Jim (1962), regissert av Francois Truffaut. Basert på boken med samme navn av Henri-Pierre Roche.

  • Dersu Uzala (1975), regissert av Kurosawa. Basert på boken med samme navn av Vladimir Arsenyev; tror denne skal finnes på norsk under tittelen Dersu, Stifinneren.

Videre kan man jo nevne alle av Kurosawas Shakespeare-adapsjoner!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har sett alle og er helt enig med deg! (og har heller ikke lest alle bøkene.) Er du fra Røkkum familien på Averøy, forrsten? Alderen din og ansiktet ditt passer sånn ca. til det jeg ser for meg er lillebroren til Anders Røkkum, som er en venn av meg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, jo, Anders er min storebror! Jeg begynner forøvrig å lure – eller nei, jeg er ganske sikker – på at du og jeg tar det samme Kierkegaard-kurset. Jo, slik må det være. Din sixpence avslører deg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dette rydder opp som bare det. Med et ukentlig kurs med syv deltakere skulle man kunne gjette seg til at slike uklarheter ikke kunne holde til. Familien Skretting, altså. Hils din bror og si: "Shimmy shimmy ya". :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke "A clockwork Orange"? Veldig god liste foresten!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jo! Helt klart A Clockwork Orange. Både bok og film er meg nær. Står sammen ved 2001: A Space Oddissey. :) Men mange, mange andre som også burde vært på lista. Salo av Pasolini, fra Sodomas 120 dager av Sade. En ekkel kinoopplevelse, men en god filmatisering :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva er kriteriet ditt? At det er en god film, eller en god filmatisering?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Spørs vel litt på hva ambisjonene til filmskaperne er. God film mest, kanskje? men kan heller ikke miste for mye av bokens følelse og preg. Barfly som et eksempel, her er filmen god, men ikke om den var som bare filmatisering siden store deler er tatt ut fra Bukowskistilen og livet. Samme går for Naked Lunch.. Hadde ærlig talt ikke tenkt så mye på det, men de to kriteriene gikk litt over i hverandre, for hadde filmen skildt seg fra boken på for sterke ugrunnede måter hadde jeg nok følt meg snytt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er helt enig, men i så fall er jeg litt overrasket over at Dune er på lista, må jeg innrømme!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe:) Ja, det er sant hva du sier. Mye som kunne tatt plassen der, selvsagt mye annet av Lynch også.. Men ellers er jeg enig i listen. Kanskje ikke så gjennomtenkt hver eneste liste. Synes forøvrig å huske jeg likte godt feelingen, og opplevelsen var nok sterkere av den grunn at jeg var såppass ung da jeg så den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har ikke lest boka, men jeg synes Dune er en fantastisk film som har fått unødvendig mye tyn.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var fint å høre. Lettere å se om igjen for å gjøre opp sin egen mening. Husker jeg likte godt feelingen da jeg så den, for lenge siden. Litt dårlig av meg å inkluderere den den pga. relativt til tid og alder da jeg har glemt for mye av den :I :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En utrolig bok jeg levde meg veldig inn i, er McCarthys The Road. Det blir også spennende å se hva regissør John Hillcoat har fått til med den! Den har premiere på nyåret.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Og hva syntes du om Hillcoats filmatisering? :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, det var en fin og nett bok :) Jeg er litt spent på filmen, men tør ikke ha for høye forhåpninger :) Enten så blir det en veldig tung film, eller en veldig teit film tror jeg. Uansett utfall har jeg en følelse av at man bør ha lest boka, og det er jo godt for dette publikum ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kubrick har vel basert nær samtlege filmar på romanar, så ein kan vel ikkje nevne alle, men føler at Ondskapens Hotell (Stephen King) bør skvisast inn.

På den meir kuriøse sida har eg sansen for Luis Buñuel si 1954-filmatisering av Robinson Crusoe (DeFoe).

Coen-brødrene si filmatisering av No Country for Old Men (Cormac McCarthy) var heller ikkje verst.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er enig i alle tre eksempel! Bunuel gjør gull! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Engler og demoner av Dan Brown.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg synes filmatiseringene av High Fidelity og Gjøkeredet er svært vellykka.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Enig i gjøkeredet! :)

"Nobody worries about kids listening to thousands, literally thousands of songs about heartbreak, rejection, pain, misery and loss. Did I listen to pop music because I was miserable? Or was I miserable because I listened to pop music?"

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Unskyld meg, men hvorfor har du utelatt Trainspotting?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var meg jammen underlig. Jeg vet sannelig ikke.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vil vel gå under hva amerikanistanerne kaller en "Art House-snob". Det er egentlig noe så enkelt som en annen filmtradisjon fra det som vises på de store kinoene. Da blir det gjerne litt ukjent. Men du ser nå boktitlene; filmprosjektene har ofte vist seg like ambisiøse. Verdt en titt!

John Irving går igjen her, ser jeg. Kun lest to bøker av han, men titter ofte i de andre bøkene hans også, å tar meg et kapittel kun for språkets skyld. Ser regissørene, foruten bak Ciderhusreglene, er for meg ganske ukjente eller med dårlig forhold til. Ser også det er mange som anbefaler det. Så får det være nok til å trekke det lengste strået. Jeg får se de alle sammen :)

Kjenner bare til Pride and Prejudice av Austens romaner. Er det noe annet av verdi å se?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ojoj, du må se Fornuft og følelse - Ang Lee, Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant og Alan Rickman - som perler på en snor!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er jo det som er så flott her inne at man får tips om gode bøker og filmer. Har jo lest noen av de bøkene som du også har sett film av og det er vel egentlig bare tilfeldig at jeg ikke har sett filmen. Ikke noe bevist valg iallefall.

Når det gjelder Irving så tror jeg man enten blir stor fan eller ikke har helt sansen for han.

Kjenner nesten at jeg blir litt flau når du spør om Jane Austen sine romaner hehe. Pride and Prejudice og Emma er de to beste både som bok og film. Selv om jeg liker de andre også så er det jo ikke akkurat hverken dype eller seriøse bøker. Kjærlighet med stor K. Jeg ville vel svart nei på spørsmålet ditt, selv om jeg koser meg en Austen film av og til.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jepp, eneste ulempen er at det hoper seg opp med lange romaner i hylla og at man kan slite med valgets kval når det kommer til å åpne permen.

Irving er jeg glad i. Dette til tross for at jeg bare har lest The Hotel New Hampshire, som jeg fant meget fornøyelig og Until I find you, som jeg fant ufordøyelig (den kom opp igjen). Er filmene, foruten The Ciderhouse Rules jeg er skeptisk til. Men et forsøk skal gis likeså.

Okei. Er så meget å se og så meget å lese. Et nei er av og til nesten litt positivt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skjønner hva du mener. Det er by-far den svakeste filmen av Lynch og hører kanskje ikke hjemme på listen. Liker likevel filmen, selv om den er langt fra gjennomført, langt fra Dunebøkene og langt fra Lynch. The Commintments er fin, indeed!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jepp.. Kunne tenkt meg å lest mer av Clarke, og Asinof forøvrig, som var en av konsulentene til Clarke sammen med Kubrick under skriveprossessen. Han skal ettersom jeg har forstått ha noen spenstige bøker om roboter og erkjennelse og hvor langt kunstig intelligens kan gå. Dessuten er han fysiker og teoretiker, og har gitt ut en del godt mottatte bøker. Lest noe av han?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Okei. Fiffigt. Jeg har også mer glad i å unngå litt av Techno-talken, selv om den kan være litt interessant til tider. Hamilton er en av forfatterne som kombinerer story og techno-talk meget godt på en annen side. Leste etterord av Asinof i "Hvorfor Krig: en brevveksling mellom Albert Einstein og Sigmund Freud", og utenom det ser jeg han anbefalt tett og ofte.

Tenker jeg leser litt novellesamlinger selv. En kjekk introduksjon.

Er det det? Så stilig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Aha. Får lest så mye en vil å vinterferien. Det er min tanke. Skal se om jeg ikke får tak i denne samlingen, for det er sjeldent jeg gir meg hen til Science Fiction.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Støtter deg vedr. filmene av John Irving sine bøker. De er veldig bra. Jeg er stor Irving fan.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Cider House Rules av John Irving !

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Har både boka og filmen liggende her. Stormdottir (på bokelskere) som jeg bor med lånte den av meg sist uke og syntes den var trist og fin. Idet eksaminadene mine er over vet jeg å plukke den opp. Flott innspill ! :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

La den rette komme inn, skrevet av John Ajvide Lindqvist og regissert av Tomas Alfredsson (2008). O je.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Både boka til Lindqvist og filmen er meget bra. Det engelske musikkbladet Uncut kåret dessuten nylig «Let the right one in» til årets beste film (2009).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja! Helt enig selv uten å ha sett den! Har ikke lest boken enda, men Arthaus har presset på meg filmen og jeg gleder meg som et barn! Fint å se den har slått an. Da ses den vel enda litt tidligere :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg må si Slumdog Millionaire - fra boken Q&A !

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Enda ikke tullet meg til å se Slumdog Millionaire. Rosa cover skremmer meg! Men har lagt den bak øret. En dag skal den ses. Kanskje jeg skal like boken først?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg ville kanskje lest boken først hvis du har planer om å lese den. Ellers er filmen en fin opplevelse i seg selv. Den er full av humor på tross av et tragisk utgangspunkt. Forsiden ser litt Bollywood ut, men det er den ikke.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Okei. hollywood bollywood. Begge har rosa cover i mine øyne. Medieoppstyr og fantastiske fortellinger skremmer meg litt bort, og kanskje særlig når den vinner mange priser men kun på festivaler jeg ikke respekterer (Teenage Awards, MTV og Oscar etc). Så blir en tung oppgave å få seg selv til å se den eller lese boka, men har planer om å ikke være så fordomsfull og i det minste bla litt i boka og se om jeg finner grunn til å se filmen :) (Har egentlig sagt til meg selv at jeg skal se filmen, men innser det er litt strengt)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skjønner så godt hva du mener. Ga filmen til en god kompis for flere mnd. siden og som er veldig glad i film, men det rosa coveret må ha skremt han for han har ennå ikke sett filmen.

Apellerer ikke det mannelige publikumet med det sjokkrosa coveret og forsiden på boken er ikke særlig spennende heller.

Dette er veldig synd, for boka og filmen er verdt å få med seg. Jeg leste boka først og syntes den var veldig bra, når filmen kom hadde jeg store forventninger som ikke helt ble innfridd. For all del filmen er super, men jeg syntes de hadde gjort for mange endringer i forhold til boken.

Uansett, ikke la deg skremme av bokomslag eller cover hehe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skal forsøke å forløse meg fra min forutinntatte kritikk, da den innsnevrer veienes valg! :p I do judge a book by it's cover. Titler og bilde er meget viktig, og SM har verken. Det alene er ikke grunn nok til å se bort fra den, men det er litt lettere å se en film som "Up The Yangtze" med et magisk cover. Er alltid synd når filmatiseringer undergraver vesentlige kvaliteter i en bok. Dette skjedde meg i "I Am Legend", "Arn", The Golden Compass" og skjer meg sikkert også i "The Road".

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Morvern Callar av Alan Warner, filmatisert i 2002 med Lynne Ramsay i registolen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hadde jeg ikke hørt om. Skal undersøkes :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Foreslår The Shipping News. Bra film, bra bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

EvaBeathe SolbergNorahDolly DuckKarin  JensenKatrinGKjell F TislevollJan-Olav SelforsChristofferHeidi BG LHarald KHanneToveRisRosOgKlagingHilde H HelsethKirsten LundEmil ChristiansenAnne-Stine Ruud HusevågTraltemay britt FagertveitMarteLyriaIngunn SEllen E. MartolToneTanteMamieAmanda ABjørg L.Kristine LouisePiippokattaGrete AastorpMonica CarlsenLillevisveinBjørn SturødGrete AmundsensiljehusmorTine SundalJulie Stenseth