Dette er første del av Harold Blooms mye omdiskuterte utvalg av vår litterære arv. Til inspirasjon eller frustrasjon? Den rommer i det minste mange gode og matnyttige titler-! Hvor mange har du lest?

Om "The Theocratic Age" (2000 f.kr. -1321 e.kr.) skriver Bloom:
- - - Since the literary canon is at issue here, I include only those religious, philosophical, historical, and scientific writings that are themselves of great aesthetic interest. I would think that, of all the books that are in this first list, once the reader is conversant with the Bible, Homer, Plato, the Athenian dramatists, and Virgil, the crucial work is the Koran.

Link til boken her på Bokelskere.no.

Jeg kommer til å legge ut de gjenværende delene av kanonen i løpet av julen.


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Viser 14 svar.

Takk for lista med med tips om utgåver! Har lese 37.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne her er jo eldgammel, og jeg vet ikke hvorfor den plutselig dukket opp der den nå har gjort. Du kommenterte på den for tre år siden!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Seier som fru Alving (om eg hugsar rett): "En går seg selv så lett av minne."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Seks (sju hvis jeg tar med Sapfo, som jeg faktisk ikke trodde det fantes "complete works" av!)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har vært innom seks av dem, men skal ikke skryte på meg at jeg har lest dem fra perm til perm. Tviler på at jeg kommer til å gjøre det heller, ikke for de er uinteressante, men har ikke overskudd. Mulig de religiøse tekstene. Både Bhagavadgita og Ramayana er litteratur vi bruker i ungdomsskolen. Ser at Bibelen og Koranen er representert,men fant ikke Tripitaka og Tanac?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alle unntatt fem, men er ikkje heilt ferdig med Platon-bøkene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det vekker ærefrykt hos meg, mester! ;-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Er vel litt eldre, då, veit du ...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Man kan si hva man vil om Bloom, men han skriver i hvert fall tilgjengelig for oss som ikke er blod-teoretikere. Det er bare å gå inn på diskusjoner om verkene hans på amazon, hvor han får passet sitt påskrevet. Nu vel, Vestens litterære kanon står i bokhylla og jeg bruker den som oppslagsverk og en tilnærming til klassikere jeg leser, så går man jo alltids videre i sekundærlitt etter lyst og behov. Utvalget hos Bloom ligner nok endel på pensumlistene til litt.vit eller omvendt, i hvert fall slik de så ut for snart 100 år siden da jeg, altfor ung og lite skolemoden, tok grunnfaget. Har lest hele eller utdrag av noe av det som står på lista, men har jo glemt så mye! Skal jeg da bruke tid på å lese om igjen? Ja, kanskje noe av det tror jeg.

I motsetning til Anja under her, leser jeg mindre etter innfallsmetoden enn før jeg fant bokelskere og har blitt litt hekta på lister som denne, nobelprisvinnere og Shakespeare så klart. Akkurat nå er lister til inspirasjon, men det er jo ikke sikkert det varer...

Har lest hele eller utdrag av følgende verker (mistenkelig lite romere på lista mi, så det er mulig noe er glemt):

Gilgamesj
Bibelen (utdrag)
Illiaden
Odysseen
Sappho (en del)
Arkhilokos (noen få)
Sofokles: Kong Oidipus
Sofokles: Antigone
Evripides: Hippolytos
Aristofanes: Lysistrate
Platon: Drikkegildet i Athen
Aristoteles: Ars Poetica
Æsops fabler (en del)
Vergil: Aeneiden
Ovid: Metamorfoser (utdrag)
Nibelungenlied (utdrag)
Beowulf (utdrag)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Får kaste meg på og kunngjøre hva jeg har lest, jeg også! man skal ikke anklage meg for ikke å gjøre det jeg selv forkynner.

Gilgamesj
Bibelen (utdrag)
Odysseen
Sapfo, Arkhilokos og Pindar (bare det som har vært på pensum)
Sofokles: Kong Oidipus, Oedipus at Colonos, Antigone.
Evripides: Medeia.
Aristofanes: Froskene.
Platon: Drikkegildet, Ion, utdrag fra Staten og Faidros.
Aristoteles: Om diktekunsten.
Longinus: Om det opphøyde i litteraturen.
Plautus: Pseudolus.
Horats og Catull (noen få), + Horats: Ars poetica.
Vergil: Aeneiden.
Ovid (utdrag fra Metamorfosene)
Koranen (halvparten).
Tusen og en natt (igjen halvparten).
Den eldre Edda.
Beowulf.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er ganske frustrerende stadig vekk å bli påminnet om alt en ikke har, men selvsagt burde ha, lest! Samtidig; jeg er alltid åpen for en utfordring og listen din er full av klassiske verker jeg gjerne setter tennene i!

Here is the hard and (for me) unpleasant truth... Disse bøkene har jeg lest:

  • Bibelen (jeg har dessverre bare lest deler av den)..
  • Iliaden
  • Odysseen
  • Kong Oidipus
  • Æsops fabler
  • Tusen og en natt (hele samlingen, for mange år siden…)
  • Edda

Puh; takk for listen, du har fått meg til å (igjen!!!) innse at det er så alt for mange bøker å lese, men dessverre alt for lite tid… I det minste er Elektra av Sofokles funnet fram, så det er mulig det er håp for meg også!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Verden er nå engang sånn: Det er mange steder man burde sett, mye musikk man burde hørt, mange filmer man burde fått med seg, mange mennesker man burde blitt kjent med ... men hver enkelt av oss har bare en viss tid til rådighet og får ta høyde for det. Jeg har ikke tenkt å gremme meg over alt jeg har gått glipp av, tvert imot: Jeg fryder meg over alt jeg har fått med meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hehehehehe, vit da at du ikke er alene-! finn trøst i vårt samvelde! Vissheten om tidens begrensning er noe enhver dedikert bokelsker burde ha erkjent for å gjøre seg den tittelen verdig. Det er alt for mye å lese, selv av det gode. Og akk, hvor bittersøt den tanken er: man har både mye å se frem til og mye man kommer til å gå glipp av. Hva skal man velge? hvor skal man angripe først?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Etter at jeg fant bokelskere.no har jeg blitt en helt annen leser enn før. Nå lever jeg fullt og helt etter innfallsmetoden.. Krimboken jeg kjøpte i sommer er fremdeles bare halvlest, men jeg har funnet fram til og lest utrolig mange godbiter gjennom å ta til meg andre bokelskeres anbefalinger!

Tidligere i kveld fikk jeg plutselig lyst til å lese Waiting for Godot, så da gjorde jeg det. Og nå er jeg plutselig i gang med Elektra.. Ikke visste jeg at kvelden/natten skulle tilbringes slik, men fornøyelig, det er det ;)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliVanja SolemdalMathildeHildaTone SundlandLilleviCatrine Olsen ArnesenFredrikPiippokattaHelena EKarin BergDemeterAnniken RøilKarin  JensenRisRosOgKlagingAnniken LIngvild SEivind  VaksvikTanteMamiePrunellalittymseBerit RSolveigHilde Merete GjessingEvaMarieBeate KristinKirsten LundAvaelmeReadninggirl30Jan Arne NygaardJarmo LarsenLars MæhlumVariosaLailaKaramasov11Monica CarlsenbrekChristoffer