En flom av faktalitteratur søker å forklare hva som skiller europeere og amerikanere. En annen stor kategori handler om hvordan immigranter tilpasser seg sine nye omgivelser i Nord-Amerika. Bøkene på denne listen handler derimot om mer flyktige møter og kulturkollisjoner mellom europeere og amerikanere. Flere av romanene finnes i norsk utgave. (Skrevet 27.8.24).
Et europeisk søskenpar - uten klar nasjonalitet - dukker opp hos sine amerikanske slektninger i Boston. En lett komedie om forskjeller i skikk og bruk omkring 1870.
Wodehouse skrev for å underholde, og det klarer også denne lettleste komedien om amerikanere på ferie i Frankrike aldeles utmerket.
Blant innvandrere i New York. Forfatteren som selv er irsk, setter byen i internasjonalt perspektiv og sammenligner den med London og Haag.
Amerikaneren og sabotøren Robert Jordan krysser frontlinjen for å sprenge en fiendtlig veibro i samarbeid med spanske republikanere. De er allierte, men tenker likevel ulikt.
I denne krimboka spiller Simenon på humoristisk vis på kulturelle forskjeller mellom amerikanere og europeere. Mye har endret seg på begge sider av Atlanterhavet siden 1949, men mange av observasjonene har fortsatt gyldighet. Norsk tittel: «Maigret i Arizona.»
Tidligere inspektør Maigret virker desorientert og gretten i det for ham uvante miljøet i New York. Vi står åpenbart overfor et mysterium, men hva er egentlig spørsmålet?
Enkel, men svært godt fortalt om ung kvinne som forlater det stillestående livet i en irsk landsby til fordel for et livlig, men likevel trygt innvandrermiljø i Brooklyn, New York omkring 1951-52. Etter to år reiser hun likevel hjem.
Forfatteren har en rekke briljante observasjoner om amerikanske byer, ørkener, landeveier, og strender. Han generaliserer bredt om amerikanernes karakter, kultur og politikk på en måte som det er vanskelig å kjenne seg igjen i. Det skyldes at han hele tiden anlegger et «europeisk» perspektiv som igjen er sterkt farget av fransk, akademisk arroganse.
Historien om den russiske emigranten Timofey Pnin er en komisk roman om manglende assimilering, men også en fortelling fra USAs universitetsverden.