Jeg jobber som 1.sekretær ved Vågsbygd bibliotek. Er opptatt av å oppdage og å formidle, gjerne skriftlig, interessante bøker som har gått under radaren.Det har jeg og 1-2 kolleger gjort i Vågsbygd Menighetsblad siden 2010.
Bussi, Michel:
Etter styrten
Oversatt av Thomas Lundbo
Bazar forlag, 2016
Michel Bussi er født i 1965 og er fra Louviers i Normandie. Han arbeider som professor i geografi ved universitetet i Rouen. Dessuten er han forfatter av 13 bøker og har vunnet en rekke priser. ”Etter styrten” kom i 2012 og er blitt utgitt i 33 land. I Norge fikk den Gullkulen for beste oversatte kriminalroman i 2016. Thriller vil jeg si er den mest dekkende betegnelsen på dens sjanger.
Hovedhandlingen foregår 30.september 1998 og en uke framover. Viktigste dag er lille julaften 1980. Et passasjerfly med 169 personer på vei fra Istanbul til Paris styrter på Mont Terri. Toppen er 804 meter høy og ligger i Jura-fjellene på grensen mellom Sveits og Frankrike. En brannmann finner en baby som er både levende og uskadd. Avisene omtaler det som et mirakel. To spedbarn med foreldre var om bord. Rettsvesenet må avgjøre om den lille er Rose-Lyse eller Emilie for å kunne bestemme hvilket besteforeldrepar som skal få omsorgen for henne. Førstnevntes er de svært rike på så vel penger som innflytelse Mathilde og Leonce de Carville i Paris. De har overtatt storesøster Malvina på seks som de manipulerer til ved enhver anledning å påstå at babyen er hennes lillesøster. Det andre farmor- og farfarparet er Nicole og Pierre Vitral som bor i havnebyen Dieppe i Normandie og driver et ambulerende gatekjøkken. De har overtatt storebror Marc som er to år. De mektige i Paris får raskt overtaket i kampen om babyen, men så snur vinden seg i mediene og den politiske som gjør Mitterand til president spiller kanskje også inn. Dommeren byttes ut, og den fattige familien vinner saken. Leonce får to invalidiserende hjerteinfarkter, men Mathilde gir seg ikke. Hun engasjerer Credule Grand-Duc, en tidligere leiesoldat som er blitt privatdetektiv, til hvis nødvendig å arbeide med saken helt til barnets myndighetsdag som er 30/9-98. Han får ubegrenset med penger til å dekke utgifter og ellers meget godt betalt.
Innflettet i boken er detektivens skrivebok på ca. 100 sider som Marc leser de dramatiske høstdagene i 1998. Credule beretter om 18 års jobbing. Den har skjedd i hovedstaden, i havnebyen, på nesten årlige ”pilegrimsferder” til fjellområdet, noen turer til Tyrkia og en til Canada. Boken har han bestemt at Emilie skal få på sin attenårsdag. Da er Grand-Duc kommet til at arbeidet er mislykket, men idet han skal til å begå selvmord ser han noe interessant i lokalavisen fra 23. desember 1980. Malvina har tatt skade på sin sjel, og i 1998 bærer hun alltid med seg en mauserpistol. Emilie og Marc blir svært glad i hverandre, men retten har altså bestemt at det ikke kan bli noe mer enn søskenkjærlighet. Grand-Duc får etterhvert en godhet for både dem og Nicole selv om han er ansatt av motparten. En viktig biperson er hans medhjelper Nazim Ozan som er gift med Ayla.
”Etter styrten” er på hele 461 sider hvilket er fint siden den er så utrolig god. Jeg levde meg veldig inn i handlingen på de forskjellige tidspunktene og brukte en del tid på boken da den gikk så inn på meg. Biblioteket har ”Etter styrten” også som lydbok og i engelsk utgave. Jeg ser fram til å lese Bussis siste bok, ”Tiden er en morder”, som kommer i april.
Publisert i Vågsbygd Menighetsblad 1/2018.