Dette er ei liste over noen av de bøkene av og om Astrid Lindgren som jeg har vært så heldig å få oversette. Nesten alle de skjønnlitterære bøkene har jeg også skrevet etterord i, dvs. populærvitenskapelige artikler som kan være til nytte og inspirasjon for foreldre, lærere og andre litteraturformidlere.
FRA ETTERORDET I "PIPPI LANGSTRØMPE" (Cappelen Damm 2015/1945) - av Agnes-Margrethe Bjorvand
– Ikke vær engstelig! Jeg klarer meg alltid!
FRA PIPPI LANGSTRØMPE, 1945
Pippi klarer seg alltid! Vi trenger ikke å bekymre oss, for hun er en overlever. Hun kan klatre på hustak og gå på line, hun kan slåss mot verdens sterkeste mann og fly utfor bratte stup. Hun hamler opp med politimenn, tjuver, bøllete gutter og sinte okser, og hun balanserer høyt oppi lufta for å redde små, hjelpeløse barn ut av brennende hus. I ekstreme situasjoner lander Pippi alltid på beina. Men når hun prøver seg på sånt som alle vi andre klarer ganske bra – for eksempel å svare høflig når noen spør om noe, eller å oppføre seg pent i dameselskap – se, det er verre for Pippi. Sånne kunster trente hun nemlig ikke så mye på da hun var til sjøs.
Det er ikke så rart at både Tommy og Annika – og vi lesere – blir sjarmert i senk av Pippi allerede i denne første boka. Pippi kommer som et friskt pust inn i den lille, lille byen der Tommy og Annika og alle de andre veldig vanlige menneskene bor. Hun overrasker og provoserer. Hun definerer verden på sin helt egen måte. Som for eksempel da hun overbeviser oss alle om at hun allerede har plass på et barnehjem: «Jeg er et barn, og det her er mitt hjem, altså er det et barnehjem. Og her har jeg plass, masse plass», sier Pippi. Og hun har selvsagt helt rett!
Pippi bryter normer og regler, hun er underliggjørende og får oss til å se verden med nye øyne. For selvsagt går det an å bake pepperkaker på gulvet, og selvsagt skal sukker strøs ut på gulvet når det heter strøsukker, og selvsagt er det mye morsommere å vaske hvis man tar skurebørstene på føttene – det er bare det at vi andre ikke har tenkt på det før Pippi gjør det.
Vi trenger Pippi! Vi trenger denne annerledesjenta som mestrer alt det vi andre synes er vanskelig, men som samtidig får oss til å føle oss litt smarte når hun kløner til sånne ting som vi synes er den letteste sak i verden. Alt i alt klarer Pippi brasene bra i denne første boka, og framtidsplanene er klare – Pippi skal bli sjørøver når hun blir stor. Så får vi jo lese de neste bøkene for å se hvordan det går med den saken.
Pippi klarer seg ikke bare suverent bra i fortellingene. Hun klarer seg veldig fint som bok også. Pippi-bøkene har til nå solgt i 56 millioner eksemplarer og er oversatt til sekstifem språk – og fortsatt kommer bøkene ut i stadig nye opplag verden over. Om og om igjen får nye generasjoner oppleve Pippi – i bokform, på TV, på utallige teaterscener og «i levende live» i temaparken Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.
Resten av etterordet kan du lese bak i denne nyoversettelsen av Astrid Lindgrens klassiker "Pippi Langstrømpe".