Kvener en finskætted nasjonal minoritet som i Norge har samme status som skogsfinner og jøder, romanifolket (tatere) og roma (sigøynere). De kom til Norge fra 1500-tallet til slutten av 1800-tallet, og har som andre minoriteter vært utsatt for hard fornorskning og ordet kven var lenge brukt som skjellsord. Til tross for det lever enda språket. Det er vanskelig å gi nøyaktige tall på hvor mange som kan snakke språket i dag, men det er stort sett den eldre generasjonen. Det kvenske kjerneområdet strekker seg fra Nord-Troms til Finnmark.

Det som går igjen i det vi har av kvensk litteratur er at det ofte er nordmenn og finlendere som har skrevet om kvener, mens det først er i nyere tid at kvener selv har begynt å skrive om seg selv. De fleste kvenske fordattere skriver på norsk med unntak av Alf Nilsen-Børsskog som er den første som har skrevet hele romaner og diktsamlinger på kvensk.

I denne listen har jeg samlet noen verker som kan kategoriseres som kvensk litteratur, som er et veldig vidt begrepp foreløpig. Det er litteratur som enten er skrevet av kvener, om kvener eller med kvensk tema.

Jeg skal komme med mer utfyllende kommentarer etterhvert.


Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 5 svar.

Tror du at du kommer til å oppdatere denne, Kirjalabyrintti? Kvensk språk og kultur er mye mer synlig nå enn da du skrev lista. Og Paulaharju er oversatt til norsk. Jeg bor i Troms og er interessert i denne kulturen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du får unnskylde min uvitenhet, trodde at Kvensk var feilstavelse for Svensk. Har dette noe forbindelse med Finnskogen?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nei, det har det ikke:) Finnskogen er der skogsfinnene tradisjonelt har holdt til. Kvenene sitt kjerneområde er i Nord-Troms og Finnmark.

Kvenene og skogsfinnene har kun det til felles at begge grupper kom fra finsktalende områder og er nasjonale minoriteter, men utover det er det helt forskjellige grupper som holder til på helt ulike kanter av landet. Håper at dette er godt nok svar på spørsmålet:)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hvor i landet hører Kvenene til? Hvilken historie ligger bak?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Som jeg sa så hører kvenene til i Nord-Norge, i fylkene Troms og Finnmark, men hvilke bygder som har vært kvenske og hvilke som har vært samiske er egentlig vanskelig å si, flere steder har det bodd både samer, kvener og nordmenn. Noen steder ble kvenene assimilert inn i den samiske befolkningen.

Det er mange grunner til at kvenene kom til Nord-Norge. De kom mest fra Nord-Finland og Nord-Sverige på den tiden da verken Norge eller Finland var selvstendige land. Og Danmark-Norge tok imot dem med åpne armer, fordi de ryddet jord i områder som ellers var ubebodde.

En av grunnene til at kvenene kom var at det var sultetider og lite om plassen der de kom fra, og de hadde hørt at i Nord-Norge var det nok av fisk og plass. Derfor vandret de med familie, husdyr og alt de hadde. I noen kilder så sies det at det ikke var så uvanlig at kvenene dro til ishavet for å fiske alle rede før 1500-tallet.

Andre grunner kan ha vært krigen mot russerne. På 1800-tallet kom kvenene hovedsaklig for å få arbeid i gruver og på fiskeværene, og de ble godt tatt imot fordi det var bruk for arbeidskraften. Etter at Norge og Finland ble selvstendige så avtok innvandringen, og kvenene ble sett på med mer skepsis.

Det er sikkert masse mer jeg kunne si, men håper at jeg nå har svart på spørsmålet. Historien som ligger bak er lang og komplisert og det har til tider vært store diskusjoner om den, men jeg har prøvd å oppsummere det viktigste :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Gitte FurusethKarin BergKirsten LundMartin RyenChristin SillibakkenAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJohn LarsenIreneleserBeathe SolbergTine SundalNorahSigrid NygaardHildTurid KjendliealpakkaReadninggirl30ingar hRoger MartinsenPerSpelemannTone HIngeborg GAnniken RøilTonje-Elisabeth StørkersenKaren RamsvikHarald KAnne-Stine Ruud HusevågMarius Park PedersenJakob SæthreGrete AastorpReidun SvenslisiljehusmorTanteMamieBård StøreEivind  VaksvikVanja SolemdalMads Leonard HolvikMona AarebrotDemeterINA TORNESTerje Mathisen