I tidlig tenårene begynte jeg å lese fantasy-litteratur. Her er et utvalg over det jeg leste. Skal komme med mer utfyllende kommentarer etterhvert.
Den består av to parallelle historier. På den ene siden så er det Signy, en tenåringsjente fra Island og på den annen side er det Leda som våkner opp i en ukjent verden. Boken tar opp hvordan familien og vennene til Signy takler situasjonen. Noe jeg syntes var interessant, i tillegg til fortellerstrukturen, var hvordan Ledas oppdrag hang sammen med Signys komatilstand.
Moseblom er en bok i en serie på over tjue bøker, hvor kun to er oversatt til norsk. Alle karakterene er personifiserte dyr, mus, rotter, muldvarper, grevlinger osv. Men det betyr ikke at den er i samme stil som f.eks. "Det suser i sivet". Disse dyrene lever i et middelalderlignende samfunn. Handlingen kan til tider virke litt forutsigbar, men likevel er det en spennende og godt fortalt historie. Brian Jaques skildrer miljøene veldig levende, slik at man omtrent kan smake maten de spiser, og i tillegg så har enkelte av dyrene sine særegne dialekter, f.eks. muldvarpene. Det som virkelig interesserte meg med boken er alle detaljene forfatteren har lagt i historien, f.eks. gåtene som ofte er kodet, men også historien til denne verdenen. Selv om alle karakterene er dyr, så gir dette historien en vis realisme.
Dette er første bok i en trilogi. Husker den som en veldig spennende historie, som kanskje til tider kan virke sort-hvitt, men dette kan selvsagt tolkes. Jeg liker veldig godt strukturen i handlingen og hvordan karakterene gradvis utvikler seg. Dette er en av de bøkene jeg synes hadde fortjent mer oppmerksomhet, for til tross for at det er en barnebok så tar den egentlig opp veldig viktige temaer.
En veldig interessant norsk fantasy-serie, som jeg var vill etter da jeg var omkring 13-14 år. Har ikke lest lenger enn fra bok 1 til 3.
En av de bedre seriene jeg har lest på nynorsk for ungdom. Den var så spennende at jeg faktisk glemte at jeg leste på nynorsk :)
Serien handler om Dina som har arvet morens evnen til å se det folk skammer seg over, og å få dem til å se det og delvis gjenoppleve det. Pågrunn av denne evnen så er det folk som er ute etter dem, f.eks. den onde herskeren Drakan. Synsvinkelen skifter mellom Dina og broren etter andre bok, og handler om deres utvikling og valg.
Enda en bok jeg synes hadde fortjent mer anerkjennelse.
En veldig vakker historie om en gutts kamp mellom rett og galt i et diktaturregime.
Husker at dette var en av de bøkene jeg fant på skolebiblioteket. En interessant historie om den siste enhjørningens kamp for å redde sine artsfrender. Kanskje ikke det beste jeg har lest, men den er bra som helhet.