Hide Unas

av (forfatter).

Bokvennen 2010 Innbundet

4 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Kirsten Muhles eksemplar av Hide Unas

Lesetilstand

Ingen lesetilstand

Hylle

For bokomtale

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Hide Unas blir et offer for småbyens og småborgerskapets bakvaskelseskampanjer, og må sone for en lovovertredelse han ikke har begått. Han finner derfor aldri frem til den andre siden av jordkloden, der Walther, hans skolevenn og alter ego har realisert den alternative eksistensen Hide Unas alltid fabler om.

Omtale fra forlaget

Romanen Hide Unas kom ut høsten 1903, samme år som den skjell settende kortprosasamlingen Unge sjæle. Man har i Mathiesens første roman villet se en tydelig innflytelse fra Dostojevskijs tematisering av skyld- og soningsmotivet i Raskolnikov. Mathiesen foretar imidlertid en original vridning på tematikken idet han lar sin protagonist sone for en lovovertredelse han ikke har begått. Hide Unas blir et offer for småbyens og småborgerskapets bakvask elseskampanjer. Hides skjebne tjener forfatteren som bevis på at evolusjonslæren er satt ut av kraft; her er det ikke den dyktigste som overlever, men den mest underdanige og tilpasningsdyktige. Derfor må den begavede ætlingen av et fallert handelshus dukke under uten å finne veien gjennom de tåkede landskaper til sol -siden og eksistensen på den andre siden av jordkloden, der Walther, hans skolevenn og alter ego, har realisert den alternative eksistensen Hide Unas alltid fabler om, men som han på grunn av undergangsdriften i seg selv alltid viker unna. Sigurd Mathiesen (1871-1958) gjelder i dag som en av de viktigste representantene for den gryende modernisme i norsk litteratur. Hans tidlige produksjon har både tematiske og ekspressive berøringspunkter med Hamsuns og Munchs.

Bokdetaljer

Forlag Bokvennen

Utgivelsesår 2010

Format Innbundet

ISBN13 9788274882287

EAN 9788274882287

Genre Klassisk litteratur

Språk Bokmål

Sider 242

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket