2018
Favoritt!
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Når Samuel våkner første nyttårsdag, er han intetanende om at tilværelsen som ensom ungkar snart skal endre seg. Utenfor døren står det en ubuden gjest: katten Mishima. Den blir inngangen til flere nye vennskap, og på mirakuløst vist dukker også hans barndoms forelskelse opp, etter tretti år. Samuel erfarer at det er de minste tingene i livet som kan utløse de største forandringene. Den lille kjærligheten er solgt til 18 land.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2014
Format Innbundet
ISBN13 9788202434052
EAN 9788202434052
Språk Bokmål
Sider 285
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er noe så sjeldent som en bok oversatt fra katalansk. Utenpå står det at den er solgt til 18 land. Den kunne godt vært solgt til 18 til! Boka er rett og slett ei lita perle. Kanskje ikke den største poetiske opplevelsen, men her er litteratur, musikk og filosofi. Den har alt som skal til for å underholde, få deg til å tenke, le med, riste på hodet…
Hovedpersonen Samuel er lektor ved universitetet i Barcelona. Han underviser små klasser i tysk litteratur. Han forbereder seg godt til timene og har god kontakt med studentene. Men i privatlivet er det ikke mange han har kontakt med, bare en søster og svoger han egentlig ikke liker, men likevel pleier å feire jul sammen med.
En dag smetter en katt inn i leiligheten mellom beina på ham da han låser seg inn. Den vil ikke gå igjen og han gir den mat og bestemmer seg for å legge ut en annonse om katten etter helga. Han våkner på sofaen og blir forundret over at katten har lagt seg til på brystet hans. Han gir den navnet Mishima etter en japansk forfatter han har en bok av i bokhylla. Han skjønner fort at katten har kommet for å bli. En dag løper katten opp trappa til leiligheten over. Samuel går etter og dermed får han kontakt med naboen Titus, som er forfatter. Møtet med katten endret livet hans fullstendig. Han må også ta den med til dyrlegen, som viser seg å være en tiltrekkende kvinne. En dag han er ute og går gjenkjenner han plutselig sin store kjærlighet fra tidlige barneår. Han setter seg ned på en uteservering like ved og kommer flere ganger tilbake dit for om mulig å se henne igjen. Der får han kontakt med en Valdemar, raring som er veldig opptatt av månen og muligheten for å reise dit og som bærer rundt på et stort manuskript. . Plutselig har han opptil flere personer han snakker med og omgås. Men hvordan går det med kjærligheten? Les selv!
EMN
Denne boka leste jeg sommeren 2021. Det er ei søt bok, sjarmerende og til tider tankevekkende. Mye livsvisdom er trykket inn mellom permene. Det jeg biter meg merke i er dette med ordene, det å finne ord for alt mulig rart som finnes her i verden og som vi mennesker har av merkverdigheter og rariteter. Det er også morsomt å lese om katten som tilsynelatende kommer fra ingensteder og blir viktig for hovedpersonen. Byen Barcelona er sentral, og er man litt kjent i byen er det helt sikkert interessant å lese boka ut fra det perspektivet.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketJeg vet jo at grå hår er et tegn på visdom, sa jeg til meg selv mens jeg rykket det ut med en pinsett, men jeg vil ikke at andre skal vite at jeg er så klok. Det er bare snakk om beskjedenhet.
Erfaring kan aldri deles. Den kommer i individuelle beholdere.
Når du føler deg ensom, kan det virke som en velsignelse, men i sannhetens øyeblikk kan det by på problemer dersom du ikke er forberedt. Om man skal ta imot andres aktelse, må man ha et klokt hjerte, for det er lettere å ta avvisning enn kjærlighet.Når noen angriper deg, gjør du gjengjeld, men hva gjør du når noen åpent viser deg sin aktelse? Vi kan la kunnskapens båt bli liggende ved bredden, men å la seg elske, det er noe som må læres.
De samme steinene som brukes til å bygge Sagrada Familia, kan også danne murene i Auschwitz. Det er ikke mursteinene som er viktig, men hva vi gjør med dem.