Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
De fleste tar som en selvfølge at menneskelivet inneholder alt fra flyreiser og mobiltelefoner til karrierevalg og slankekurer. Men i nesten hele vår seks millioner år lange historie har vi ikke hatt noen av disse tingene. I et slikt perspektiv var det først «i går» at vi tok steget fra å være jegere og sankere. I Verden fram til i går lar Diamond oss møte dagens representanter for de tradisjonelle menneskesamfunnene. Basert på sin unike forskning og mangeårige feltarbeid blant stammesamfunn rundt om i verden, leverer han en ruvende bok om alt vi kan ha glemt på veien fram til dataalderen. Vi lever fortsatt i kropper som er bedre tilpasset steinalderlivet enn dagens moderne samfunn. I sin mest personlige bok hittil viser Diamond oss hvordan verdier og erfaringer fra de tradisjonelle samfunnene kan hjelpe oss til å leve lenger og lykkeligere, kommunisere bedre, ta bedre vare på våre gamle og gi oss tryggere og mer selvsikre barn. Gå ikke glipp av denne!
Forlag Spartacus
Utgivelsesår 2013
Format Innbundet
ISBN13 9788243007611
EAN 9788243007611
Språk Bokmål
Sider 455
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Det som gir denne boka skikkelig driv går fram av undertittelen om hva vi kan lære. Diamond har riktignok ingen planer om å føre oss tilbake til enkle liv som fangstfolk og jordbrukere verken av romantiske eller sivilisasjonskritiske grunner. Han vil derimot bruke kunnskapen sin om disse folkeslagene til å utfordre leserne til å gjennomgå etablerte måter å gjøre ting på i vår del av verden.
Diamond har valgt ut ni felter for detaljert analyse. Her er det blant annet kapitler om barneoppdragelse, eldreomsorg, religion, kosthold og krigføring.
Spesielt synes jeg kapitlet om konfliktløsning var nyttig fordi Diamond får godt fram både fordelene og svakhetene ved bruk av forhandlinger også når det gjelder overgrep og forbrytelser. I Norge har vi økt bruken av forhandlings- og forsoningsmøter i behandlingen av f.eks ungdomskriminalitet og i familieretten.
Spesielt tidsriktig er kapitlet om «konstruktiv paranoia» som tar for seg stammefolks årvåkenhet og forsiktighet i håndteringen av risiko. Før eller seinere vil et dødt tre falle ned; derfor slår man ikke leir under et slikt tre selv om risikoen i øyeblikket synes liten. I møtet med med en ny og ukjent virus er det rasjonelt å være overforsiktig også i vår del av verden.
På sitt vis bygger Diamond videre på Renfrews Prehistory som jeg omtalte tidligere i år, men han skriver langt mer personlig og med romslig bruk av gode historier. I de siste kapitlene om språk og livsstilssykdommer, blir han overivrig misjonerende for gode ting som språklig mangfold og redusert forbruk av salt og sukker. Alt dette vet vi vel utmerket fra før, gjør vi ikke?
Bra saker. Meget lærerikt og faktisk nyttig lesestoff. Anbefales varmt! Særlig dette med, Konstruktiv paranoia, er noe vi alle bør ta til oss og praktisere i vårt daglige liv.
Veldig lærerik. Likte godt kapitelet om religion, Alzheimer og livsstilssykdommer
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketEksperimenter i form av rollespill viser at under visse omstendigheter kan det å tilgi noen som har begått en urett mot en, være den responsen som med størst sannsynlighet gir fordeler i fremtiden.
Mange mennesker i USA har skaffet seg mange ting, men når det gjelder kunnskap om og forståelse av resten av verden, er de fattige. Det synes som om de er tilfreds med å befinne seg innenfor sine vegger av oppbygd og selektiv uvitenhet [Sitat fra samtale med amerikansk ungdom som har vokst opp i Afrika eller Asia og seinere flyttet til Amerika].