Jeg tilhører også dem som elsker bøker i papirutgaven. Har bøker i alle rom, utenom badet :) Jeg har også tatt vare på LP-platene, med sjarmerende hakk og knitring. Men jeg ser jo at det hadde vært praktisk med et lesebrett. Hadde gjort bagasjen mye lettere når jeg er på reise, og ryggsekken lettere når jeg skal til lesesalen.... Men,jeg holder meg nok til de gode gamle bøkene en stund ennå.
Salget av eBøker på amazon har vokst fra 10% (av de bøkene som finnes både i papir og som ebøker) til 48% på ett år. Og det er mange som handler på amazon. Og amazon er strengt tatt de eneste som har hatt et godt tilbud - av både en bokhandel og et lesebrett i denne perioden. Når noe vokser så fort, så er det nok et stort brukeropplevd behov der ute.
Tipper at papirbøker og ebøker kommer til å leve side om side i lang tid fremover.
Jeg er selvsagt enig i at et lesebrett aldri vil kunne erstatte de fysiske bøkene! Da blir verden ekstremt mye fattigere. Men jeg ser vel mer for meg at bøker og lesebrett vil kunne leve side om side, og at de vil kunne dekke ulike behov. Av og trenger man å ha med seg mange bøker, på lesesalen, på ferie etc.. Da kunne det være praktisk med et lesebrett som et suplement til de virkelige bøkene, tenker jeg. Men, jeg vet at jeg ville ikke få den samme frydefulle forventningen som jeg får når jeg holder en ulest bok i hendene - hvis jeg skulle taste innholdet fram på et lesebrett. Det er som du sier mer en forenkling enn en forbedring.
Vi har vel alle også et ansvar for hvordan det blir med bøkene framover. Fortsetter vi å kjøpe bøker, er det ingen grunn til at boka skal dø, som enkelte hevder. Vi kan jo se på musikkbransjen, jeg er vel den eneste jeg kjenner som ikke laster ned musikk, men kjøper CD'er ;) Så, stå på forfattere! Vi er mange som fortsatt vil kjøpe bøkene deres, kanskje vi kjøper dem på lesebrett i tillegg :)
Jeg har aldri hatt behov for å eie bøker. Jeg er en «boksluker», og i mine yngre dager var jeg på biblioteket hver uke fordi jeg pleide å lese flere bøker i uka!
Så lenge jeg har tilgang til et bibliotek, kjøper jeg ikke bøker - utenom fagbøker og engelskspråklige bøker som jeg ikke finner på biblioteket.
Men, dersom jeg kjøper et lesebrett, vil kjøp av bøker bli enklere enn å dra til biblioteket. Dersom prisen på bøkene er lav, kommer jeg nok til å begynne å kjøpe bøker.
Det er en stund siden jeg første gang hørte om Kindle, og da forsto jeg at det fulgte med en dictionary? Man kunne da klikke på et ord i boka og få det forklart! Slikt vil jo gjøre lesingen av engelskspråklige digitale bøker betraktelig mye lettere enn lesingen av papirutgaven.
Er det noen som har erfaring med dette?
For meg vil en bok alltid være noe fysisk. Noe jeg kan ta i og bla i. Gjerne med lukt, innbundet eller paperback.
Med lesebrettet vil det for min del aldri bli snakk om å lese en bok. Men tekst. Vil jeg lese skjønnlitterære tekster på lesebrett? I utgangspunktet ikke, men jeg ser det praktiske i forhold til reiser etc.
Lesebrettet for meg kan bli mitt format for lesning av avis og enkelte former for sakprosa.
Men den gode skjønnlitterære leseopplevelsen, den vil jeg beholde mellom to permer.
Dette blir et langt innlegg fra meg, men nå er vi på favorittemaet mitt, så jeg håper det kan passere :-)
Hmmm. Er det lurt av bokbransjen å vente å se? Det var vel ikke den tidlige panikken som rev platebransjen i filler - men kanskje heller det at de var så trege med å omstille seg at de mistet muligheten til å ta kontroll over utviklingen?
Når det gjaldt musikk, ville markedet ha nettsalg, lave priser og frihet til å flytte musikken mellom ulike spillere. Og til å dele med andre, selvsagt. Plateselskapene og distributørene ville selge et produkt med mye mer begrensninger enn det folk ønsket (DRM og proprietære systemer). Resultatet har vært en enorm vekst i ulovlig fildeling. Når bransjen ikke ville selge det folk ville ha, så stjal de det i stedet. Fildeling ville blitt stort uansett (gratis er bedre enn betalt), men kanskje det kunne gått litt bedre dersom bransjen hadde vært mer på hugget.
På konferansen "Nokia World" i desember 2007 (hvor jeg var :-)) lanserte verdens største plateselskap Universal og Nokia et samarbeid: Nokia comes with music. Alle som kjøpte en Nokia musikktelefon, ville få ubegrenset adgang til å laste ned Universal-musikk i ett år. Dette blir (nesten) som om alle som kjøper et lesebrett skal få inkludert i prisen at de får lov til å laste ned ubegrenset med bøker utgitt på Aschehoug og Gyldendal. Og hva skulle Universal få for det? Et par hundre kroner kanskje, max, av Nokia for hver kunde som tok i bruk tjenesten. Gevinsten for Universal ville være inntekter på et stort antall kunder, men omsetningen per kunde ble ganske lav. Jeg forteller om dette fordi jeg opplevde det som et jordskjelv - og et skremmende eksempel på hvor fort ting kan snu. Dette var en strategi Universal ble tvunget inn i etter at "verden gikk i mot dem" - ikke fordi de var i forkant og kunne sette premissene. (Etterpå har det skjedd mye på musikkfronten, og jeg vet egentlig ikke hvordan det har gått med dette samarbeidet)
Bøker er på mange måter annerledes enn musikk, tror jeg. Musikk var allerede tilgjengelig på CDer, som var lette å rippe. Hvis noen skal legge ut ebøker før disse finnes elektronisk, så må de skanne inn hele boka selv - og det tror jeg ikke blir gjort så mye foreløpig. Jeg har prøvd å søke etter norske ebøker på fildelingssteder for se hvordan situasjonen er, men finner bare lydbøker. Også tror jeg at storkjøperne av norske bøker ikke er like hissige på fildeling (ennå) som storbrukerne av musikk.
Jeg tror mest på å være i forkant av utviklingen, forsøke å forstå markedet, og å ta kontrollen - slik at bransjen kan sette premissene.
Jeg fikk låne Sony-lesebrettet til en venn av meg et par uker. Jeg ser at den helt klart er kjekk å ha i forhold til å kunne ta med seg mange bøker uten å bære tungt, men 6"-skjerm blir litt lite for meg, mens 10" blir litt mye tror jeg.. :-/ Mulig det funker bedre med flere bokstavstørrelser å velge i enn bare tre?
Liker at den er liten og kjekk med god lagringsplass. Liker ikke å gå rundt og være redd for å ødelegge den ved å dra den med meg overalt, som jeg jo gjerne gjør med bøker. Liker heller ikke at jeg må velge mellom liten skrift og passe mengde tekst, eller passe stor skrift. (Kjedelig å bla hele tiden!)
Såååå.. Foreløbig holder jeg meg til papirbøker. Kanskje neste år og neste generasjon lesebrett?
Ser akkurat en artikkel om Sony sitt nye lesebrett, her.
Filer kjøpt til dette lesebrettet skal du få eierskap til - i motsetning til dem man kjøper til kindlebrettet.
Eierskap til bøkene må jo faktisk være med på lista over viktige funksjoner for en ebokløsning.
Jeg har jobbet i forlag og bokhandel, men først og fremst er jeg en bokelsker. Og som bokelsker (gammeldags bokelsker) er jeg opptatt av at jeg kan få tilgang på flest mulig kvalitetsmessig gode bøker, bøker i gammeldags forstand, bøker jeg kan holde i hånda. Det er derfor jeg også som bokelsker er bekymret for bransjen.
Man blir ikke rik av å drive forlagsvirksomhet i Norge. Med noen svært få unntak blir man ikke rik som forfatter heller. Og i hvert fall ikke som oversetter, manusbearbeider eller forlagskonsulent. Jeg tror heller ikke det er veldig lukerativt å drive bokhandel i Norge, kanskje bortsett fra de større kjedene som lever av å være store.
Det er derfor ikke rom for vesentlige økonomiske nedgangstider i denne bransjen. Nedgangstider som kan komme som resultat av et gjennomslag for lesebrett, nedlasting (mer eller mindre ulovlig) av bokmanus og derved reduserte bokopplag.
Hvordan sikrer vi at bokklubbene overlever og fortsatt distribuerer god litteratur? Hvordan sikrer vi at bokhandlerne ikke blir markedsplasser der vi må lete etter bøkene blant andre varer? Hvordan sikrer vi at forlagene opprettholder bredden i sin utgivelsespolitikk?
Noen som tenker noe om dette?
Jeg vet ikke om det er høsten, at jeg leste den på engelsk, at jeg leste den på lesebrett eller en kombinasjon som kan ha bidratt, men jeg klarte bare tidvis å la meg gripe av denne. Jeg synes den var lavmælt og veldig fin, men den ble litt i overkant åndelig for min smak.