Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Det gamle klosteret på Utstein står som geografisk og idemessig midtpunkt i romanen om det 20. århundre. Dette er andre bok i Århundre-trilogien og femte bok i Utstein kloster-syklusen.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 1979
Format Innbundet
ISBN13 9788205118911
EAN 9788205118911
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1900-tallet 1600-tallet
Språk Bokmål
Sider 215
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDet finnes dager vi har lagt bak oss - fra de tidligste barneår, fra ungdommen og siden - som vi kan ha en så klar erindring om at de står lik billeder for oss. Det gjelder de synlige ting ved dem: naturen, menneskeansikter, bevegelser, begivenheter. Men det kan også gjelde dagenes atmosfære, utstrålingen fra menneskesinn; de stemninger som preget andre og preget oss selv. Den og den kommer oss i møte som på en film, eller som når du blar gjennom et gammelt album med gulnede fotografier. Vi ser for oss - lik et syn - de som forlengst er avdøde, venner, foreldre og besteforeldre, slektninger: en grend, en hel bygd kan vekkes til live. Vi hører røster.
Bildene får fylde ved de glimt av landskap som diffust eller konturskarpt kommer til syne. Erindringen berikes av fine fargenyanseringer; en klarhet som kanskje endog overgår opplevelsen slik den var, fyller bevisstheten med den styrke, inderlighet og evne til medlevelse som også år og erfaring kan tilføre et slikt billede. ( . . . )
Når begynner dagen? Den begynner når flaggermusene vender hjem til sin berghule, når havet langsomt gir slipp på midnattens jerngrå hinne og det første streif av rosa farger himmelen, når den første fugl gir lyd fra seg.
Omsider kommer solen, den vekker vinden av øst, vinden rører havet, den rører roser og trær. Blodet i jordens kropp strømmer fortere: . . . . Dugg perler, damp stiger.