Viser 1 til 10 av 14 omtaler

Mørkt, presist og gjengangeraktig

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Huh! Dette er mørke saker, bekmørkt. Men godt skrive.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da jeg i februar 2020 skrev blogginnlegget:

Fyrvokterens datter på Kjeungskjær - bøker og filmer der det å bo på et fyr er tema,

kjente jeg ikke til boken til Maren Uthaug Der det finst fuglar. Årsaken er vel at romanen til Uthaug, som ble utgitt på dansk i 2017, ble gitt ut på norsk etter at jeg skrev innlegget. Uansett, det var tilfeldig jeg leste om romanen for noen uker siden, og siden den har fått så gode anmeldelser måtte den leses.

Jeg synes Maren Uthaug har skrevet en god historie. Men jeg ble ikke så begeistret som mange har blitt av denne romanen. Siden jeg, dessverre, ikke har noen utdannelse innenfor litteratur, er jeg forsiktig med å slenge rundt meg med litterære uttrykk. Men nå skal jeg driste meg frempå med at jeg synes karakterene var flate. Jeg hadde forventet en viss utvikling jf. at historien foregår over mange år.

Her i NRK radio programmet Kulturstripa 1.4.2020 intervjues Maren Uthaug om romanen. Det kan hun fortelle at karakteren Feite, rundbrenneren, har hun hentet fra oldefaren. I tillegg har andre historier fra slekta vært med på å gi liv til historien i romanen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kjære Maren Uthaug, nå imponerer du meg! Det første jeg fikk lyst til å gjøre da jeg var ferdig med å lese boka, var å lese den om igjen. Med all kunnskapen jeg fikk underveis fra de ulike fortellerstemmene, følte at jeg trengte hele historien på nytt for å få alle brikkene på plass. Elsker slike puslespill hvor man får vite litt og litt fra ulike synsvinkler. Jeg er helt klart fan!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

For en fantastisk struktur på en roman! Levende og troverdig fortelling om til dels fryktelige liv og løgner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kjærlighets- og familiedrama med overgrep og utroskap som viktige ingredienser. Uthaug skriver godt. Det er lett å leve seg inn i hovedpersonenes følelser og lengsler.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Klarte ikkje å bli så engasjert av denne, har jo fått glimrande kritikkar her og eg hadde store forventningar. Lurer på kvifor eg ikkje klarte å leva meg inn i historia? Kanskje betre på dansk?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Solid stilren fortellerstemme gjennom hele boka. Det er viss humor i stilen som gjør at boka har litt lettere tone i ellers ganske dyster fortelling av menneskeskjebner fra 1920-tallet til over krigen i trøndelagskysten. Flytting til drømmenes Amerika, krigen i bakgrunnen, tydelige klasseskiller i bygdesamfunnet mellom fattige og rike, alt denne samfunnsbeskrivelsen er en realistisk bakteppe til disse karakterer som drives av sterke følelser og naturens instinkter, ved havet og på et ensomt fyr. Treffende beskrives denne romanen som "nordisk noir" i omtalen bak boka. En fascinerende bok med mange lag i fortellingen, men også underholdende.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Johan er enebarn, og han prøver å forsørge moren. Faren døde plutselig, og moren har en sliten kropp. På kaia på Uthaug i Trøndelag, jobber Johan som sjauer, og det er der han møter Hannah. Hun blir hans første kjærlighet, men for å redde moren fra fattigdom, gifter han seg med prestens datter, Marie. Johan har alltid hatt et ønske om å bli fyrvokter på Kjeungskjær fyr. Han tar med seg Marie ut dit, og selv om Johan elsker Hannah, gjør han Marie gravid. Når været er på sitt verste, må ungene bindes fast utendørs for å unngå å havne på havet. Ettersom årene går, viser barna seg å være ganske så sære. Datteren er mannfolkgal, og sønnen tror han er kalv og spiser kun gress og rauter. I tårnet på fyret sitter Johan og lengter etter Hannah, helt til han får opp øynene for andre muligheter.

En mørk, dyster, og grusom fortelling, basert på forfatterens egen familiehistorie. Godt språk, og både frastøtende og fascinerende på samme tid.
Boka skapte visstnok en god del furore på Ørlandet da den kom ut, da stedet ikke akkurat ble anonymisert.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg har fått en ny favorittbok i hylla! I denne dystre boka følger vi en familie bosatt på et fyr i Trøndelag i mellomkrigstiden. Vi får den samme tidslinjen fortalt av tre forskjellige familiemedlemmer: faren, datteren og moren.

Det er mørkt og vondt, men så bra!👏🏼 Boka har en fantastisk driv og er vanskelig å legge fra seg. At boka er basert på familiehistorien til forfatteren er ganske sjokkerende egentlig. Denne boka kommer jeg til å huske lenge!

Lydbokversjonen er også vanvittig god, innlest av Anderz Eide.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Harald KAud- HelenInge KnoffJulie StensethStig TIngunn SHeidisiljehusmorChristoffer SmedaasAkima MontgomeryKristine LouiseAnne-Stine Ruud Husevågmay britt FagertveitLailaTanteMamiePia Lise SelnesKine Selbekk OttersenGodemineSigrid Blytt TøsdalTralteRisRosOgKlagingPer Åge SerigstadHilde H HelsethBjørg  FrøysaaLisbeth Marie UvaagHanne Kvernmo RyeKirsten LundJarmo LarsenMarianne  SkageTor Arne DahlDemeterAnn ChristinDolly DuckJan-Olav SelforsHeidi LMarit HåverstadSynnøve H HoelMarianne AugustaJohn LarsenArne Sjønnesen