Viser 1 til 2 av 2 omtaler

En liten bok, men sterk. Kanskje for blodig. Men krig er ikke sånn? Om natten er alt blod svart omtaler en skjult side av første verdenskrig: tilstedeværelsen av svarte soldater fra Vest-Afrika, spesielt fra Senegal - i skyttergravskampene nordøst på fransk territorium. Forfatteren beskriver at det er nesten umulig å forbli mennesker i krig. Soldatene blir nærmest som ville dyr, alt går på instinkt. Mange groteske skildringer fra skyttergravene. Alt i alt en spesiell bok med mange metaforer og gjentakelser. Jeg synes ikke David Diop beskriver krig så godt som mange andre forfattere har gjort før ham.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Alfa Ndiaye og Mademba Diop er senegalske soldater, som kjemper under fransk flagg i skyttergravene under første verdenskrig. Kaptein Armand blåser i hornet sitt, noe som betyr at de skal angripe tyskerne. Under angrepet, faller Mademba, og han ber kameraten, Alfa, om å drepe ham. Magen hans er sprettet opp, og tarmene har veltet ut over slagmarken. Alfa klarer ikke å drepe vennen, men han starter på et grufullt hevntokt etter at Mademba dør. Hver natt åler han seg mot fienden, og vender hjem med en avkuttet hånd fra fienden. Dette gjentar han en rekke ganger, og i begynnelsen høster han lovord fra medsoldatene, men etterhvert blir det satt ut rykter. Alfa blir omtalt som trollmann som spiser ofrenes sjeler. Kapteinen må ta et valg for å lette uroen blant soldatene.

En mørk og rystende fortelling fra den umenneskelige krigføringen i skyttergravene.

Det er en del gjentakelser, spesielt i starten av boken, men man blir fascinert av hva krigen gjør med psyken til soldatene, og nysgjerrig på Alfas skjebne.

Boka ble tildelt Man Booker International Prize i 2021.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Tore OlsenCamillaSiw ThorbjørnsenReidun SvensliAnn ChristinLise MuntheDemeterBerit RAstrid Terese Bjorland SkjeggerudAstrid SæverhagenHilde MjelvaConnieBjørn SturødTheaAvaHarald KBeathe Solbergandreas h. o.Ingrid HilmerIngvild STonesen81Hilde Merete GjessingBjørg  FrøysaaHelge-Mikal HartvedtKirsten LundRune U. FurbergLilleviIngunn SCarine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima Montgomery