Viser 1 til 1 av 1 omtaler

Afrika sett med afrikanske øyne. Et sterkt budskap som sendes ut her. I denne romanen blir vi kjent med Ibo-folket i Nigeria. Forfatteren Chinua Achebe var selv Ibo, og i romanen "Things fall apart" tar han leseren med tilbake til tiden rett før misjonærene gjorde sitt inntog i de afrikanske samfunnene. Fortellingen foregår på 1800-tallet, en periode med store forandringer. Achebe skriver godt. Han skildrer skikkene i landsbyen på en nøytral måte, uten å dømme, uten å ta stilling til om de var gode eller dårlige. Mye av det som skjedde i landsbyene var klart helt horribelt, og måten kvinner og barn blir behandlet på gir virkelig grunn til ettertanke, men der er også så mye fint, felleskap, å høre sammen, ta vare på hverandre, slektsforpliktelser.
Gjennom romanen får vi kjennskap til dagliglivet, skikkene og tenkesettet til Ibo-samfunnet. Hovudpersonen er Okonkwo, en ambisiøs og dyktig jordbrukar og krigar. Han er en mann av få ord og en stolt kriger, men faren hans var mer stakkarslig og lutfattig, og i Okonkwos øyne var han en feiging. Derfor jobber Okonkwo hardt for å løfte seg og familien på rangsstigen, og han drømmer om å bli en av lederne i klanen. Okonkwo forakter svakhet og mangler evnen til å tåle nederlag. Det blir hans skjebne.

Etter hvert må Okonkwo og familien flykte fra landsbyen. Det er et spørsmål om ære. Etter hvert kommer misjonærene, og langsomt går den gamle verden i oppløsning. Det som før ga mening er nå blitt meningsløst.

Things fall apart er Achebes debutbok, som han ga ut i 1958. Den kom ut i Norge i 1966 med tittelen Mønsteret rakner, oversatt av Carl Fredrik Engelstad. Boken regnes i dag som startskuddet for den moderne afrikanske roman.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

LailaMads Leonard HolvikPiippokattaBjørg RistvedtSynnøve H HoelAneSiw ThorbjørnsenIngeborg GKirsten LundHeidi Nicoline ErtnæsHildaJulie StensethTor Arne DahlPer Åge SerigstadAmanda AGrete AastorpBente NogvaBenedikteLisbeth Marie UvaagTone HTurid KjendlieLeseberta_23DemeterStine AskeMaikenHilde VrangsagenHarald KHege H.Christoffer SmedaasHanne Kvernmo RyeJarmo LarsenLinda RastennefertitiEllen E. MartolRoger MartinsenTor-Arne JensenMargrethe  HaugenTove AlmaMcHempettStian Axdal