Om forfatteren
Kristian Klausen (f. 1971) er en norsk forfatter som debuterte med novellesamlingen Måltidet i Emmaus i 2008, og foreløpig har han enda en novellesamling samt fem romaner på samvittigheten. Se også Norsk Forfattersentrum
Om boken
Hans nyeste roman Dagbøkene 1996-2018 Handler i det ytre om en strevende forfatter og bibliotekar, som får et utfordrende tilbud fra sin redaktør: Hva om han gav ut sine samlede dagbøker usensurert, i et forsøk på å overgå all tidligere utgitt virkelighetslitteratur i omfang?
Den røde tråden i romanen er imidlertid selve skriveprosessen, og Klausen går her grundig til verks i å beskrive dens ulike elementer. Ikke minst den underliggende motivasjonen og trangen som manifesterer seg i det skrevne ord. Boken setter også fokus på samtidens fascinasjon for virkelighetslitteratur. Med klar referanse til Knausgårds Min kamp, skildrer Klausen en situasjon der grensene mellom det private og det offentlige utviskes, og de påfølgende konsekvensene for forfatteren og de han har skildret i sine dagbøker.
Dagbøkene er en gjennomført satirisk roman, noe det tok meg en stund å forstå, til tross for bokomtalen på baksiden som hintet om det, og tidlige små drypp av absurditeter. I denne spissformulerte og tragikomiske visjonen gis vi et bilde av en bokbransje, bibliotekbransje og kulturpolitikk som er gjennomkommersialisert og fri for enhver litterær integritet:
«Kan den enkelte låner avgjøre om en bok skal i flammene? […] Det er en del av regjeringens utfasing av litteraturen, dette også; en forlengelse av at kulturministeren i 2016 uttalte at det må bli slutt på at noen forteller oss hva som er god og dårlig kultur.»
Det skader ikke å være belest for å få med seg alle nyansene i Dagbøkene, tettpakket med litterære referanser som den er. På den annen side kan den gjennomsnittlige voksne leser enkelt forstå handlingen og innholdet. Personlig vekslet jeg mellom tristhet og morskap underveis i lesingen, og det er kanskje det forfatteren selv siktet mot med denne boken. Selv om romanen fint kan leses av ungdom har den et modent preg, som belønner en leser med noe mer livserfaring.