I denne boken viser David Perlmutter oss viktigheten av et godt mikrobiom for å ha en hjerne som fungerer som den skal. Han viser hvordan en god tarmhelse påvirker og forhindrer metabolske sykdommer som Altzheimers, Touretts, Demens mf. Han viser oss hvor hyppig bruk av antibiotika i barndommen kan bane vei for mange sykdommer på grunn av den ødeleggende effekten antibiotika har på tarmen.
Han peker på noen gode bevis for hvordan keisersnitt og mangel på amming kan være relatert til ADHD, depresjon, fedme fordi man ikke får de gode bakteriene man har behov for idet man blir født og videre som baby. Perlmutter er også ærlig på områder der det er behov for mer forskning, men virker positiv til den forskningen som allerede er blitt gjort, og som kan vise til lovende resultater. Perlmutter hevder også at rundt 90% av alle kjente menneskelige sykdommer kan spores tilbake til dårlig tarm. Han er også enig med mange ernæringsfysiologer i at det er altfor mye fokus på behandling av sykdommer i dagens medisinske miljøer enn å finne gode måter å forebygge dem, og en måte å forebygge sykdommer på er ifølge Perlmutter det å få en god tarm!
Denne boka lærte meg mange nye ting, blant annet om Lipopolysaccharider, eller LPS, som er enslags biologisk kriminell, spesielt hvis den kommer gjennom tarmslimhinnen og inn i blodstrømmen. Utenfor tarmene gjør LPS mye skade, og mange Altzheimer-pasienter har vist seg å ha for høye nivåer av dette utenfor tarmveggene, noe som ytterligere påvirker hjernen deres.
Han gir også sjokkerende tall om amerikanske barn som i gjennomsnitt får 3 antibiotikakurer gjennom sitt første leveår. Sjokkerende! Alt i alt gir denne boka god informasjon om et viktig og kanskje et noe glemt område innenfor helse.
Seriøst?! Skal du lese den boka?? Tenåringen i huset var ikke nådig i sine betraktninger da denne interessante tittelen lå lett henslengt på stuebordet i all sin prakt. Jeg gav henne et sånn lett overbærende mammablikk, før jeg gav meg lesingen i vold.
Boka er inndelt i oversiktlige kapitler, der den nyeste forskningen er strødd utover på en forståelig og dyptgripende måte.
David Perlmutter hevder at mye av sykdommene den vestlige verden sliter med i dag kan tilskrives dårlig tarmhelse, på grunn av overforbruk av antibiotika, uvitende kosthold og neglisjering av tarmbakterienes innvirkning på spesielt hjernens tilstand. Alzheimer, depresjon, autisme, - dette har sammenheng med tarmbakterienes dårlige innflytelse på hjernen, hevder Perlmutter. Han gir videre en oversikt over mulige syndere i kosten, som er med på å forkludre tarm- og hjernehelsen, der gluten og fruktose er hovedrolleinnehavere.
I siste del av boka får leseren en grundig innføring i hvordan tarmhelsen kan påvirkes, slik at hjernen får det bedre og man kan bygge opp "riktige" og hensiktsmessige kulturer av bakterier i kroppen sin.
Dette var ei svært interessant bok, - den ble faktisk spennende innimellom, og gjør at i alle fall jeg kommer til å tenke over om det jeg putter i munnen er gunstig eller ikke.
La meg gjøre det helt klart at dette ikke er noen pageturner, - men en lettfattelig og informativ bok som gir endel aha-opplevelser underveis.
David Perlmutter, - det er ikke alle som kan skrive om noe så usjarmerende som tarm og avføringstransplantasjon på en underholdende måte, - det tror jeg de fleste vil være enige med meg i. Men du er helt klart en av dem, - dette er formidlet på en forbilledlig pedagogisk måte. Fortsett å skrive, du, jeg følger deg gjerne!
Årsaken til at terningen ligger der og skinner i vårsola med fire øyne og ikke fem, er at jeg synes første del av boka di var ørlitt for omstendelig og gjentakende. Men, hey! - helheten er kjempebra, så hva gjør vel det? Anbefaler denne lille godteklumpen til alle som er interessert i helse og kosthold, - og det er kanskje de fleste av oss?
En bok om tarmen - med lang ventetid på biblioteket - er det mulig? Nå har jeg fått den og er snart gjennom den. Det første jeg gjorde var å kjøpe den i tillegg for å kunne ta den opp med jevne mellomrom. Den er like spennende som en krimroman og omhandler nyeste forskning om sammenhengen mellom en sunn tarmflora og hjernen. Og ikke minst omhandler den mulighetene for å redusere sannsynligheten for alvorlige sykdommer som MS, autisme, kroniske smerter, depresjon og autoimmune sykdommer. Jeg løp til helsekostbutikken og kjøpte Molkosan melkesyre som en start på et nytt "tarmliv".
Interessant, lettforståelig, men hvordan få det til.... Og er det fagmiljøer i Norge somjobber med dette...?