Viser 1 til 1 av 1 omtaler

Max Manus levde fra 1914 til 1996, og er kjent for sin rolle som motstandsmann under andre verdenskrig. Bl.a. var han med i Kompani Linge og Oslo-gjengen.

I boka forteller han historien om sin liv, fra barneårene og frem til året før han døde. Foreldrenes skilsmisse førte til at han i mange år mistet all kontakt med sin mor. Nokså tidlig dro han til sjøs, i likhet med mange unge gutter på denne tiden.

Max Manus beskrivelse av sin deltakelse som frivillig under krigen mot russerne i Finland i 1939 - 1940, samt alle de sabotasjeaksjoner han senere deltok i mens Norge var okkupert av tyskerne, er virkelig spennende lesning! Mye av dette er kjent fra historiebøkene, men det er spesielt å få dette fortalt fra en som faktisk deltok selv.

Da tyskerne kapitulerte og freden omsider kom til Norge, bygget Manus etter hvert opp en svært vellykket forretning. Han forteller også om sitt ekteskap, sitt alkoholmisbruk samt omgang med de kongelige og andre profilerte personer. I England opplevde han å bli høyt dekorert for sin innsats under krigen, men aldri i Norge. Bitterheten rundt dette merkes godt.

Boka avsluttes med en beskrivelse av en reise jorden rundt etter mønster fra Jules Vernes bok "Jorden rundt på 80 dager".

Boka er spennende, selv om de litterære kvalitetene mangler helt. Det hefter som regel et aber ved selvbiografiske bøker ved at perspektivet og objektiviteten ikke er til stede. Så også i denne boka, selv om Manus gjør en hederlig innsats for å motvirke dette så godt som mulig. Like fullt er boka meget lesverdig for alle oss som interesserer seg for andre verdenskrig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

LinnPrunellaTove Obrestad WøienVigdis VoldRandiASissel ElisabethCaroline Ekornes JohannessenDemeterRonnyInger-LiseFrode TangenAnneWangHeidi LTone Maria JonassensvarteperAnneLars MæhlumHilde H HelsethGrete AmundsenHarald AndersenEllen E. MartolPiippokattaHanne MidtsundAnne-Stine Ruud HusevågTonesen81Kirsten LundHeidi HoltanAnn ChristinTralteBjørn SturødReadninggirl30Anniken RøilbeaverkriekVannflaskeNeraPer Åge SerigstadIngeborg GKjerstiKjersti SIngvild S