Viser 1 til 1 av 1 omtaler

Så var jeg i mål med Nordstjernetrilogien. Nesten vemodig å sette Sønner av et folk tilbake i bokhylla. Väinö Linna har holdt meg trollbundet gjennom tre bind, der finsk historie fra forrige århundreskifte fram til slutten av andre verdenskrig danner bakteppe.

Vi følger familien Koskela og sambygdingene deres fra husmannskår, gjennom reformer, borgerkrig, bitterhet, Lappo-bevegelse, forsoning, vinterkrig, fortsettelseskrig og fram til freden og resignasjonen senker seg over bygda, der alle har mistet sønner, venner, naboer og kjente.

Her blir vi grundig kjent med bakgrunnen til Vilho Koskela, en av de få framtredende personene i Ukjent soldat, som interessant nok ble gitt ut før denne trilogien. Linna har gått tilbake i historien og skildret makt og avmakt hos storfolk og småfolk gjennom et halvsekel som kulminerte med nederlaget i Karelen.

Jeg sørget sammen med Vilhos foreldre, Elina og Akseli, som mistet tre av sine fire sønner i disse kampene. Likevel er ikke dette noen sentimental familiekrønike; Linna greier å holde en nøktern og til tider barsk humoristisk tone som gjennomsyrer hele verket. Fortellergrepet er mesterlig, persongalleriet mangfoldig og troverdig, og skildringen av livet på bygda er til dels kostelig og gjenkjennbart!

Sønner av et folk får et ubetinget terningkast seks fra meg.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sist sett

Roger MartinsenMarteAmanda ABerit B LieKirsten LundStig TMads Leonard HolvikHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda Nyrud