15 år gamle Kari- Marie er forsvunnet. Det siste venninna, Bente Vessel, fikk høre fra henne var om en gutt på bussen som gikk av samme stopp. Etter noen dager dukker det opp sms fra Kari- Marie (også kalt Kami), som Bente holdt hemmelig. Deretter får hun sms fra en gutt kalt Jytte som mener han vet hvor kami er.
Temaet i romanen er det å være ung idag. Det har Magnhild Brunheim ikke klart å formidle. Språket, karakterene og handlingen er ikke troverdig eller realistisk. Dette skaper en flause for leseren, men også noen komiske scener. Et eksempel er når en venninne av Bente spør om å øvekysse på henne fordi hun hadde fått seg kjæreste. De klinte i flere timer...
For å ikke snakke om navnvalgene, Bente, Arne, Gunn, for å nevne noen få. Litt rart å bruke gammeldagse navn når du skal skrive en roman om det moderne liv, unge mennesker skal kunne relatere til?
Når vi snakker om hvor urealistisk handlingen er, er det f.eks. ingen grunn for at Kami rømte. Hun var populær på skolen, hadde gode venner, og hadde det greit hjemme. Som jeg har skjønt det rømte hun hjemmefra, ødela livet til moren og vennene hennes, satte i gang en etterlysing, bare for å tjene litt penger på fotografering?
Budskapet er ikke tydelig. Det kan være at kjærligheten gjør deg blind fordi Bente (senere får vi vite også Kami!) forelsker seg i en mystisk, eldre gutt. Bente fallt for ham første øyeblikk hun så ham spionere på henne! Hun ignorerte alle hint som at mannen nektet å fortelle sitt egentlige navn, og det at han trakaserte henne flere ganger!
For å konkludere, er det ingen grunn til å lese Ny melding hvis du vil få noe ut av det eller lære noe. Men hvis du er en jente på rundt 10 år, og ser etter en spennende (med tanke på kyssing og porno), lettlest bok med noe action, er denne romanen for deg. Og er ikke en bok nok for deg, har Brunheim skrevet en bok 2 og 3 med akkurat samme plott!
Ny melding
Romanen, Ny Melding, er skrevet av forfatteren, Magnhild Bruheim. Hun har skrevet flere bøker for både ungdommer og voksne. Ny melding ble utgitt i 2005, av forlaget, Samlaget. Sjangeren for denne boka er spenning.
I romanen møter vi hovedpersonen, Bente Vessel. Bestevenninnen hennes heter Kari-Marie Eiker, men blir som regel bare kalt Kami. En kveld Kami går alene hjem, tar en telefonsamtale mellom Bente og Kami brått slutt. Bente blir mer og mer bekymret. Flere timer går og Kami er enda ikke kommet hjem fra spaserturen i mørket. Hun blir derfor meldt savnet. Senere får Bente tekstmeldinger fra hennes forsvunnede venninne. Spørsmålene til Bente blir stadig flere og uvitenheten blir større. Hvor har Kami gjort av seg? Hva hadde skjedd med henne? Er det virkelig hun som sender disse meldingene, eller er det noen andre? Og ikke minst, har hun blitt kidnappet eller har hun rett og slett rømt av fri vilje? Alle disse spørsmålene gjør at Bente tar saken i egne hender. Dette bringer henne blant annet til Oslo. Her møter hun enda flere usikkerheter, utfordringer og etter hvert farlige situasjoner.
Foruten, Bente og Kami, er en annen god venninne av dem, Martine, en viktig person i romanen. Dessuten spiller foreldrene deres en relativt stor del av handlingen. Vi får også høre om en mystisk person som er i området hvor Kami går på vei hjem, mens hun snakker i telefonen med Bente.
Handlingen i boka starter in medias res, og fanger leserens oppmerksomhet fra første kapittel. Likevel bygger spenningskurven seg mer og mer opp utover i romanen. Den er spennende fra start til slutt, og får tankene virkelig i sving hos leseren. Ønsket etter mer kunnskap om hva som kommer til å skje er stort. I tillegg inneholder boka en hel del frampek. Dette gjør at den blir vanskelig å legge fra seg. Boka passer barn og ungdom i alderen tolv til seksten år. Den er ikke så veldig tykk, består av kun 171 sider og språket er heller ikke så tungt. Blant annet er nynorsken god læring for ungdomselever som har begynt med sidemål på skolen. Romanen er også fin for ungdom fordi den inneholder temaer og situasjoner som ungdom kan kjenne seg igjen i. Leseren kommer tett inn i hovedpersons liv, tanker og følelser. Av den grunn er det ikke så vanskelig å forestille seg hvordan det må føles for hovedpersonen.
Konklusjonen er at Ny Melding var veldig bra. Terningkastet blir derfor en sterk femmer.