Kjekk bok å lese. Humoristisk vinkla, men og interessant lærdom blir formidla.
Så slår det meg undervegs: all den "rare" forskning som blir gjort, er det helst i USA ein driv med slikt?
Denne lånte jeg først som lydbok via Bookbites, men jeg likte den så godt at jeg endte med å kjøpe den selv. Jeg holder med de som har uttalt at dette er en selvhjelpsbok for de som ikke liker selvhjelpsbøker, for jeg er selv i den kategorien. Denne boka lover heldigvis verken gull eller grønne skoger, men inneholder lassevis av gjenkjennelse, samt en god porsjon håp, for de av oss som har en tendens til å utsette ting.
Misvisende forord, der hun argumenterer for at produktiviteten går ned, og at vi er mindre sosiale (feil) enn før. Hopp over forordet, ellers bra.
Operasjon sjølvdisiplin, Agnes Ravatn.
I dag har eg lært mykje. Som til dømes at ein ikkje skal slå av ein halvspela song ein ikkje liker. Bluna Zeigarnik har nemleg forska på dette fenomenet at hjerna skil mellom ferdig og ikkje ferdige oppgåver. Det ikkje ferdige vil gjerne trakkasere deg heilt til dei er ferdige.
Ellers er boka til Ravatn full av gode tips, meir eller mindre sjølsagte gode råd som ho drøfter godt, systematiserer og refererer til solid forskning rundt dette gamle nyordet prokrastinering.
Agnes Ravatn skriv forresten veldig godt. Lett og ledig, med et par snerter, gjerne mot seg sjølv, her og der.
Herlig å lese en ikke-moraliserende (ikke-)selvhjelpsbok. Morsom (!) og to the point. Denne boka inneholder ingen lovnader om et nytt og perfekt liv. Jeg fikk ikke følelsen av at i dag må bli den første dagen i resten av mitt liv, - så deilig å få slippe den fallgruven!
I stedet gir Agnes Ravatn leseren et mangfold av konkrete tips, basert på enkel psykologi, om hvordan man kan lure sin egen psyke mot en enklere vei til mer selvdisiplin (og alle godene som følger med det). For meg ble boka både matnyttig og akkurat passe inspirerende, - og det var akkurat det jeg trengte!
Anbefales.
Velskrevet. Ironi og forskning med godt språk i skjønn forening. Utdrag kan brukes på mobilivrige ungdomsskoleelever. Nynorsk.
Kombinasjonen av vidd og kunnskap må seiast å vere denne boka sin styrke. Medan Ravatn raljerer morosamt over sjølvhjelpsbøker flest, klarer ho likevel å formidla nyare idéar om viljestyrke saman med nokre tips til å vinna over hangen vår til å lata oss distrahere frå det vi eigentleg lyt gjera. Men som ho sjølv viser til, den romerske vismannen Seneca peika på det same vel så treffande alt for 2000 år sidan.
Ikke all humor treffer ...
Disiplin, alle har vi vel et forhold til disiplin. Noe vi kunne ha vært bedre på. Det jeg ikke har disiplin i er at jeg er veldig flink til å utsette ting jeg ikke vil gjøre så lenge som mulig og når jeg først gjør det så utsetter jeg det til siste liten. Sånn var jeg ekstrem til da jeg var elev og student. Ventet til å studere til prøver til kvelden før prøven/eksamenen skulle tas og det samme gjaldt det når jeg skulle skrive oppgaver som skulle leveres inn. Da satt jeg oppe hele natta og skrev før dagen det skulle leveres inn. Så sånn sett savner jeg ikke å være hverken elev og heller ikke å være student. Nå bare utsetter jeg generelle ting jeg ikke vil gjøre så lenge som mulig. Men jeg antar at alle har noe vi gjerne skulle ha forandret på. Få en sterkere viljestyrke på et eller annet område ...
Men hvordan få bedre selvdisiplin/selvkontroll? Det tar boka seg for med stor sarkasme, og sarkasme er en form for humor som jeg liker. Desto mørkere sarkasmen er, desto bedre og denne selvhjelpsboka er full av sarkasme, som også er meningen, men likevel syntes jeg ikke boka var morsom ... på noen som helst måte. Mange beskriver denne boka som hylende morsom, men jeg trakk ikke på smilebåndet engang mens jeg leste. Syns egentlig både innholdet og humoren var slitsom lesing. Jeg tror kanskje ikke jeg liker humorbøker generelt.
Agnes Ravatn skriver godt, det er ikke det og noen av poengene hennes er gode, men jeg er vel ikke like desperat til å sjekke nettet og sånt som henne og mange andre. Hun skrev denne boka fordi hun var avhengig av å sjekke facebook, nettaviser, e -poster og leke med mobilen. Hun ville gjøre et prosjekt av dette ved å skrive en bok for å se om hun merket noe forskjell på om hun klarte å begrense disse behovene. Men selv har jeg ikke dette problemet. Jeg har prøvd å leve i flere dager uten å sjekke facebook osv uten å savne det og den verste oppfinnelsen av alt er mobilen. Jeg hater virkelig mobiler (det er bare en irriterende sak) og bruker den kun når jeg må. Så jeg kjente meg ikke igjen i problemene hennes og da ble vel boka enda mindre interessant å lese av den grunn. Og jeg er vel ikke fan av selvhjelpsbøker generelt. Har lest noen på grunn av temaer jeg er interessert i, men har ingen overbevisning på at selvhjelpsbøker virker. Leser bare noen av og til på grunn av forskjellig tematikk og av interesse, ikke på grunn av "forandring". Men prøver egentlig å holde meg unna selvhjelpsbøker generelt. Foretrekker å lese noe annet i stedet. Jeg ville bare se om denne humoristiske boka var noe for meg eller ikke som gjør narr av denne sjangeren, så jeg tror hverken humorbøker eller selvhjelpsbøker er noe for meg, haha. Som tidligere nevnt; Ravatn skriver godt, og hun har noen gode poeng her og der, men jeg ble bare ikke fascinert eller underholdt. Det var et stort savn. Jeg ble dessverre ingen tilhenger av boka som mange andre.
Operasjon sjølvdisiplin er en humoristisk bok om hvordan man kan bli en bedre utgave av seg selv, hvor Ravatn beskriver sine egne eksperimenter og noen amerikanske eksperimenter som eksempler. På slutten har hun med 30 tips til å få bedre selvkontroll innenfor forskjellige områder. Boka var ment for å underholde, men dessverre kjedet den meg.
Meget bra. Traff, dessverre, midt i sjela og setter fingeren på hva som gjør at man ikke når målene sine og hvordan man skal nå dem!
Det er ikke så ofte jeg leser selvhjelpsbøker, men etter å ha lest flere gode omtaler av boka, fant jeg ut at dette var noe jeg måtte få med meg.
Forlaget skriver om boka: «Sjekkar du Facebook på mobilen mens du les godnatthistorier for ungane? Har du konsentrasjonsvanskar og manglande impulskontroll? Ikkje-eksisterande treningsvanar og eit kosthald lagt opp etter innfallsmetoden? Då er denne boka for deg!»
Selv sier forfatteren at det er en tynn selvhjelpsbok for folk som ikke kan fordra selvhjelpsbøker. Den inneholder praktiske og enkle råd om hvordan en kan gjenvinne konsentrasjonen og impulskontrollen, bli friere fra de digitale fristelsene som omgir livene våre, bryte dårlige vaner og få lavere hvilepuls.
I starten av boka forteller Ravatn at alle våre små og store valg gjennom dagen påvirker vår viljestyrke. Om morgenen begynner vi dagen med en uthvilt «viljestyrkemuskel». Men så kommer alt en må ta stilling til: Brødskive eller frokostblanding? Skjorte eller genser? Sykle, busse eller spasere til jobb? Alle disse små valgene tapper viljestyrken vår. «Det vil seie at bruker du krefter på å vurdere fram og tilbake om du skal ha ost eller syltetøy på skiva, har du mindre krefter igjen til å lese for barna dine om kvelden (utan å sjekke Twitter på mobilen mens du les).» Med andre ord: Reduser antall valg ved å spise det samme til frokost hver dag, legg fram klær kvelden i forveien osv.
Hun viser til president Barack Obama som er bevisst på akkurat dette, og som i et intervju en gang fortalte at han kun brukte grå og blå dresser. Han måtte ta så mange avgjørelser i løpet av en dag, så han kunne rett og slett ikke bruke energi på å bestemme hva han skulle ha på seg av tøy - eller hva han skulle spise…
Videre kommer Ravatn med mange enkle og konkrete tips, og rådene oppleves som gode fordi de enkelt kan gjennomføres. Hun kommer med artige eksempler fra eget liv, og viser også til mange interessante og vitenskapelige forsøk.
Denne boka gikk fort å lese! Den er underholdene, språket er lett og en kjenner seg jo litt igjen i eksemplene. Forfatteren bruker mye humor, noe jeg synes gjør boka ekstra leseverdig. I tillegg har en jo fått med seg noen kjekke tips på veien - så vil det heller vise seg om en også har fått litt mer orden på selvdisiplinen...
SN