Dette er en anmeldelse av lydbokutgaven.
Det er bare å si det med en gang: jeg digger Batman. Jeg har ikke på langt nær lest alt som er å komme over, men jeg koser meg med diverse tegneserier med jevne mellomrom. Og det er ikke bare jeg som er Batman-fan, han er en av de mest populære superheltene som finnes. Hva er greia med det?
For min egen del tror jeg mye av det dreier seg om at han egentlig bare er en vanlig mann. En steinrik mann, velg og merke, men han har ingen superkrefter. Foreldrene hans ble drept da han var ung, av en tilfeldig tyv som endte med å skyte begge to når ranet av dem ikke gikk helt som det skulle. Bruce Wayne arvet firmaet til faren, og butleren Alfred ble den nye farsfiguren. Siden den gang har Bruce sverget på å rydde opp i Gothams gater og sørge for at ingen andre blir offer for det samme som han selv og foreldrene var.
Og det bringer oss til den andre greia ved Batman-universet som er så genialt: Skurkene. Jeg synes skurkene i Batman jevnt over er de kuleste skurkene det går an å oppdrive. Poison Ivy. Bane. Two-Face. Cat Woman. Scarecrow. The Riddler. Penguin. The Mad Hatter. Mister Freeze. Ra’s og Talia al Ghul. Og la oss for all del ikke glemme den evig fascinerende Jokeren – og kjæresten hans Harley Quinn (tidligere psykiater ved Arkham Asylum).
Det er altså litt av en samling karakterer Travis Langley, psykolog og superherologist, begir seg ut på å analysere den mentale helsen til. Bakgrunnen for boka kom da han ble spurt rett ut om Batman er gal. Denne boka er svaret. En etter en tar forfatteren for seg de forskjellige skurkene, så vel som Batman selv. Han ser på hva karakterene gjør, hva som ser ut til å drive dem og hvordan de har blitt tolket av forskjellige tegneserieskapere (det er naturligvis ganske viktig, for det fører til enkelte forskjeller i karakterene). Videre ser han blant annet på de romantiske forholdene til Batman.
Dessuten tar han for seg hvorvidt alle pasientene på Arkham faktisk hører hjemme der. Ville de ha blitt sperret inne på et “galehus” i virkeligheten?
Langley knyter derfor sin lidenskap for superhelter til sin lidenskap for psykologi, og det funker som bare det. Han introduserer på en svært lett tilgjengelig måte en masse prinsipper og teorier innen psykologien, og vips! så har leseren lært om teorier av blant annet Freud og Jung. Uten å i det hele tatt prøve. Han siterer ofte fra de forskjellige tegneseriene for å illustrere sine poenger, og klarer svært ofte å få leseren (eller i mitt tilfelle lytteren) til å trekke på smilebåndet.
Så… er Batman gal? Tja… Mange foreslår for eksempel at han lider av PTSD, men forfatteren argumenterer mot dette. Uten at dette automatisk betyr at han ikke er gal, så klart. Men Jokeren, da? Han må jo være gal! Eller..? Hva med Two-face? The Riddler? Eller Harley Quinn, som startet som Jokerens psykiater og endte opp med å bli hans tidvis ganske lite verdsatte kompanjong. Og om vi går fra tegneserien og over til leserne: hva betyr for eksempel det faktum at “vi” faktisk stemte over å drepe en av “de snille” (Jason Todd), med 5343 stemmer for og 5271 mot. Er leserne gæærne?
Jeg skal ikke avsløre svarene, for jeg synes så absolutt at du skal lese eller høre denne boka. Du trenger ikke engang å være tegneseriefan. Langley forklarer med slik detalj at selv de karakterene du aldri har hørt om blir forståelige. Forfatteren imponerer med tanke på hvor mye arbeid han uten tvil må ha lagt i hver enkelt av analysene. Han er åpenbart like godt kjent med Batman-universet som med psykologi, og det hele blir en medrivende og interessant opplevelse.