Viser 1 til 1 av 1 omtaler

Dette var siste bok, dessverre, av Kurt Austs eminente fortellinger om professor Thomas af Boueberge og hans assistent Petter Hortten, og deres spennende oppdrag for Danske kongen og fedrelandet Danmark/Norge tidlig på 1700 tallet. Jeg må bare si det med en gang, at jeg bare "elsker" disse fortellingene til Kurt Aust. For et sprog, for en flott historisk setting!
Ja, dette er jo forsåvidt "krim-bøker" men handlingen(e) er så overbevisende satt inn i det historiske tidsbildet - opplysningstida, at bøkenes historiske del må regnes som høyverdig lesning, selv uten det kriminelle komplott. Kurt Aust benytter i alle disse fem bøkene et slags gammelt sprog med begrep og navn som hører 1700 tallet til og greier med dette på forbilledlig vis å sette leseren i stand til å forså hvordan folk faktisk tenkte og levde, den gang. Særlig godt fungerer dette i samspillet mellom den høyt utdannede og noe radikale (for sin tid) Professoren Thomas og hans tjener og lærer, som trass i sin herkomst fra den simple bondestand har et godt hode og en fantastisk hukommelse. Dette kommer meget godt med når kompliserte gåter skal nøstes opp på beste Agathe Christies vis.
Den første boka i serien, "Vredens dag" finner sted i 1699 og gjør oss godt kjent med både Thomas og Petter. Synes denne bør leses først, før de etterfølgende bøken konsumeres.
Første boka er god. De etterfølgende blir bare bedre og bedre og det topper seg med med den siste: "Når de døde hvisker" som i det store og det hele finner sted på Anholt i det herrens år 1705.
Kurt viser også, i sitt forfatterskap, en herlig humoristisk sans.
Her får vi med andre ord alt: Historie, sprog, spenning og humor.
Kan det bli annet enn terningkast 6?

Jeg har bare ett ønske, helt til slutt: Flere bøker om Thomas og Petter!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Bjørg  FrøysaaHelge-Mikal HartvedtKirsten LundHarald KRune U. FurbergLilleviIngunn SBjørn SturødCarine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleBeathe SolbergAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadAvamgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAne