...]russere i sin alminnelighet uttaler seg bare om det de har greie på[...] eller om det de mener at de har rett til å få etter å ha bestukket en hel rekke instanser for å oppnå det ene eller det andre, kort oppsummert det meste som betyr noe i livet til den jevne borger[...]" Tredje landevei, s. 16
Fordi jeg ofte går bredt ut og sampler forfattere ved først å lese én enkelt bok av en forfatter før jeg lar inntrykket jeg sitter igjen med diktere om jeg skal returnere til forfatteren, skjer det en av tre ting: a) jeg finner bøker og forfattere som jeg aldri i livet ville ha funnet frem til (enten fordi vennene mine ikke leser ham/henne/dem, avisene/bloggerne ikke anmelder dem eller ganske enkelt fordi det er så lenge siden de kom ut at få er interessert i å skrive om dem) og som tømmer meg for superlativer; b) jeg lærer (enda en gang) at det skrives ufattelig mange bøker (av debutanter) som handler om unge mennesker som skriver eller drømmer om å skrive; og c) Jeg oppdager (på nytt) hvor sjeldne de gode bøkene og forfatterne er.
Morten Claussen, forfatteren bak ikke bare én, men to av bøkene jeg har lest denne uka, er et nytt bekjentskap for meg. Jeg hadde aldri hørt om ham, verken i media eller via venner. Og det er kanskje ikke så rart. Han skriver ikke krim, er ikke selvutleverende og er en av få norske forfattere (som jeg vet om) som gir inntrykk over å reflektere over den verdenen vi lever i. I det litterære Norge der det er mer sannsynlig at de dagsaktuelle, vektige og ikke-navlebeskuende emnene tas opp i krimbøker og av krimforfattere og ikke, som man skulle tro, i såkalte «litterære» bøker, gjør Claussens perspektivvalg ham til en voksen i et felt som har altfor få.
«Tredje landevei», hans sjette utgivelse, er et klart bevis på det.
Tross sin beskjedne størrelse, den er bare på hundreogti sider, tar de tre fortellingene boka består av opp store emner; globalisering, korrupsjon, diktatur, undertrykkelse, forvitringen av middelklassen i USA og ikke minst, historie. Men dette er ingen bok som ofrer karakterene, deres lidelser og perspektiv for å kunne snakke om temaene over. Den gjør faktisk det motsatte; den setter karakterene i sentrum og lar de politiske, sosiale og økonomiske kreftene stige opp som verdenshavene nå gjør på grunn av oppvarmingen av planeten: sakte.
Ta for eksempel den første historien i boka, «Erindring om demokratiet i Russland.» Der introduseres vi for den pensjonerte enkemannen og åndshistorikeren Nikolaj Nikolajevitsj. Han bor alene i leiligheten sin i en by han bare refererer til som «P», tidligere kalt «L», altså St. Petersburg (som i forskjellige perioder ble kalt både Petrograd og Leningrad).
Vagheten er ikke uttrykk for de snobberi, men er et resultat av usikkerheten og redselen som landets innbyggere lærte å internalisere under Sovjettiden. Det er en lekse som fortsatt sitter, selv om Russland nå er et «demokrati».
Når datteren som han knapt har hatt kontakt med i ti år bryter med noksagten som var mannen hennes og flytter inn sammen med barnebarna, havner familien i en stadig vanskeligere økonomisk situasjon. Det blir enda verre når guttene blir alvorlig syke.
I den andre og tredje beste fortellingen utsettes vi en bitter, grinete og usympatisk krigsveteran som står på terskelen til å miste alt. Den er knapt verdt å huske. Det samme kan ikke sies om den tredje og siste fortellingen, tittelfortellingen «Tredje landevei.»
På mindre enn tretti sider tar boka for seg den frustrerende lange, unødvendig byråkratiske, latterlig innviklete prosessen med å bygge en tredje landevei i Hunan-provinsen i det sørlige Kina. Det er en historie om Kinas mirakuløse økonomi, kommunistpartiet, Mao, historierevisjonisme og de navnløse ofrene for fremskrittet landet har blitt berømmet for.
Den som vil kan se mange røde tråder mellom fortellingene, men det er ikke nødvendig. Hver historie er en egen og avsluttet fortelling som ikke trenger de to andre. Den som er interessert får likevel nok garn til å nøste en global historie om individet og dets maktesløshet overfor de synlige og usynlige kreftene som herjer og legger dets liv øde.
Anbefales sterkt!
Tittel: Tredje landevei
Utgitt: 2006
Forlag: Solum forlag
Sider: 110
Terningkast: 5