Viser 1 til 1 av 1 omtaler

En fabulerende forundringspakke av en roman. Chabon har valgt en kontrafaktisk ramme rundt fortellingen der blant annet opprettelsen av staten Israel i 1948 mislyktes og jødene har fått et område i Alaska, Sitka-distriktet, av den amerikanske stat. Men i følge avtalen med USA skulle Sitka-distriktet kun bestå i 50 år, og tiden er i ferd med å renne ut. Med dette som bakgrunnsfortelling blir hovedpersonen, politibetjent Meyer Landsmann, involvert i etterforskningen av drapet på en junkie med spesielle egenskaper.

Dette er ikke en kriminalroman i tradisjonell forstand, og en del krimfans vil nok styre utenom Krimintrigen blir mer som et av flere bærende element. Jeg mistenker at den kontrafaktiske historieforståelsen som ligger til grunn fungerer vel så mye som en kommentar til faktiske forhold i dagens Midt-Østen og diverse jødiske miljøet. Den jødiske kulturen er i det hele tatt sterkt tilstede i teksten, men ikke uten et bestemt kritisk skråblikk.

Karakterene i fortellingen er variert og beskrivelsene av dem svært godt utført. I det hele tatt så er romanspråket blomstrende og bildebruken begeistrer selvom enkelte språklige bilder ble noe merkelig. Oversettelsen kan ikke ha vært helt enkel. Jeg lurer derfor på hvorfor oversetterne gjør det "vanskeligere" for seg selv: Hvorfor har f. eks. "Now somebody has put a bullet in the brain of the occupant of 208..." blitt til "Nå har altså noen plantet en kule i hjernekisten på ham som bodde på 208..." Jeg har lyst å lese denne boken om igjen, men da på engelsk. Kanskje det dukker opp flere slike.

Den Jiddische Politiforening begeistret denne leseren i kraft av sin originalitet, frodige språk, karakter og miljøbeskrivelser. Ikke umulig at det blir lest flere bøker av Chabon

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliStig THarald KNerakntschjrldAnne Berit GrønbechMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAva