På min søken etter nye serier med bøker innen favoritt-segmentet historisk krim fant jeg på biblioteket denne ”Gjenferdene i Breslau" av Marek Krajewski. Det er den første av fire krimbøker med handling fra 1919 og utover i denne byen som den gang var tysk, men i dag er polsk og heter Wroclaw.
Det er jo et definisjonsspørsmål om man skal kalle dette historisk krim. Hovedpersonen Eberhard Mock er politimann, og jeg føler vel at slektskapet er størst med moderne politikrim, selv om tidskoloritten er tydelig nok. Ikke minst i den forstand at Mocks egne personlige anliggender tar stor plass. Spesielt i denne første boka, der hat til Mock også er en drivkraft for forbrytelsene.
Vil jeg så lese flere bøker i denne serien, eller anbefale den til andre? Med 20 sider igjen av boka hadde jeg svart tja. Da trodde jeg vi hadde fått løsningen, med en morder som hadde vært ukjent for leseren) fram til rett før avsløringen, hvilket var litt underlig. Men slutten var svært potent. Ikke for sarte sjeler - men det er ikke resten av boka heller – men overraskende, og fikk svaret på spørsmålet til å helle i retning av ja. Jeg tror kanskje disse bøkene er litt som kaffe; det smaker inne nødvendigvis så himla godt, men man blir hekta allikevel.
Boka passer best for lesere som har krim av Nesbø typen som sin ”hjemmebane” men som kan tenke seg noe som er litt annerledes i stedet for å lese enda en bok med handling fra nåtid.