Viser 1 til 9 av 9 omtaler

Skremmende dagsaktuell

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Lydbok. Sterk bok. Utrolig spennende og lærerik. En bok hvor jeg luktet og fornemmet dufter og stemninger. Bok om valg og skjebner. Ikke lik noe annet jeg har lest. Les eller lytt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Stort drama i nøktern innpakning! Spenningen i denne boken ligger i det som ikke skrives, men som er opp til leseren selv å tenke seg til. Jeg hadde kanskje litt for store forvetninger til boken, og fikk ikke helt tilfredstilt disse.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den første boken jeg leser av Sofi Oksanen, men ikke den siste. Det er skrevet så mye om denne prisbelønte romanen, derfor valgte jeg å skrive et kort innlegg på bloggen: En tidløs og god roman. Link til innlegget

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Zara dukker uforventet opp på gården til Aliide, forslått og skadet. Aliide er først skeptisk og tror hun jobber sammen med en tyvebande, men bestemmer seg for å hjelpe henne allikevel, om enn noe nølende. Vi får vite at Zara er på rømmen fra farlige menn, og hun er veldig nervøs og skjuler en forferdelig fortid. Aliide har også en svært vanskelig fortid bak seg, med arr fra den sovjetiske okkupasjonen fra 1940- til 1990-tallet. Historiene til disse to kvinnene åpenbarer seg etterhvert, og vi får sakte men sikkert lære deres fortid og kjenne, som bruddvis åpenbarer en enorm og viktig historie om deres bånd til hverandre, men også Estlands historie får vi høre. Dette er en episk roman, med historie så stor og fullstendig at en føler at man kunne ha opplevd den selv, både kvinnenes og landets. Jeg syns boken var noe tung, som trekker den ned for min del, men allikevel en vakker og fantastisk roman.
5

Les mer her

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jag kan inte hänga med i hoppen mellan de olika händelserna så jag avslutar läsningen efter fem timmar nästan utan handling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En veldig spennende bok om Estland under og etter Sovjetisk okkupasjon. Utrolig godt oversatt. Boken holder et intenst driv i handling og historien er gripende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

SPOILER

Den aldrende estiske kvinnen Aliide Truu bor alene på sin bondegård og året er 1992, rett etter at Estland gikk fra å være en del av Sovjetunionen til å bli en egen selvstendig stat. Mangeårig undertrykkelse er erstattet med tendenser til anarki. Med dette som bakteppe oppdager den eldre kvinnen en bylt utenfor huset sitt. Inne i bylten befinner det seg en ung jente, som er temmelig forkommen.

Aliide er i villrede om hva hun skal gjøre. På den ene side føler hun ekte medfølelse og ønsker å hjelpe den unge jenta. På den annen side kan hun ikke være sikker på om jenta er lagt der for å være lokkemat for ranere. Hun faller heldigvis ned på at hun vil hjelpe jenta.

Deretter avsløres det litt etter litt at jenta, som heter Zara, er datterdatter av Aliides søster Ingel. Zara har flyktet fra mennene som tvang henne til å jobbe som prostituert. Hun ble lokket til Vesten med helt andre fremtidsutsikter. Da de tilfeldigvis var innom Estland, så Zara sitt snitt til å flykte. Og hun hadde kun ett navn og en adresse å forholde seg til. Zaras halliker er på jakt etter henne, og spørsmålet er om de finner henne til slutt …

Men hvorfor blir ikke Aliide glad for å høre at den ukjente jenta hun har forbarmet seg over, faktisk er hennes egen slektning? Gjennom tilbakeblikk til tiden etter andre verdenskrig, får vi langt på vei svaret. Det er en historie om tapt kjærlighet og et levd liv som aldri ble slik Aliide håpet. Hennes store kjærlighet Hans falt nemlig for søsteren Ingel. Med smerte ble hun vitne til hvordan søsteren fikk alt som skulle ha vært hennes eget. Da Ingel og datteren Linda plutselig ble deportert til Sibir, undret jeg meg over hvem som sto bak dette. Selv giftet Aliide seg med en partipamp hun aldri elsket. Mens Hans levde et liv i dekning i et kott i huset hennes ….

Hva er det ved denne romanen som tok så til de grader tak i meg? I første rekke var det selvfølgelig historien, og ikke minst måten den er fortalt på. At estisk historie spesielt under russernes okkupasjon var blodig, kjente jeg til. Angiveri, seksuelle overgrep og et liv nesten med fravær av menn, preget mange kvinners liv i denne tidsperioden. For å overleve måtte man av og til ta sjeen i egne hender, selv om det skulle koste et menneskeliv eller flere. Og da friheten endelig kom, ble det heller ikke bedre. Lokking av unge jenter til Vesten har vært en del av dette, og hvor kvinnene havnet i klørne på brutale bakmenn som tvang dem inn i prostitusjon. Alt dette har Oksanen fått med i sin roman. Og denne historien forteller hun med et nokså knapt språk som virkemiddel. Få ting sies rett ut, og som leser er man mye godt henvist til å gjette. Fordi frykten så lenge har sittet i kroppene på disse menneskene, er de vant til at svært lite er slik det tilsynelatende ser ut til. Man buser ikke ut med sitt budskap, men venter og ser det hele an. Og slik er historien også fortalt. Denne boka får toppkarakter fra meg! At Oksanen fikk Nordisk Råds litteraturpris for denne sterke romanen, burde ikke forbause noen.

Jeg ser virkelig frem til å lese flere av Oksanens bøker etter hvert!

Godt sagt! (24) Varsle Svar

Sist sett

Marianne MAkima MontgomeryChristofer GabrielsenTanteMamiePiippokattaAstrid Terese Bjorland SkjeggerudJBIrakkLilleviKjell PMarit HøvdeFriskusenAnne-Stine Ruud HusevågYvonne JohannesenBjørg RistvedtHarald KBjørg Marit TinholtRufsetufsaReidun Anette AugustinHanneTatiana WesserlingmarithcTine SundalEllen E. MartolJohn LarsenTorill RevheimBirkaKirsten LundSol SkipnesBjørg L.Ingunn SJulie StensethStig TFrode Øglænd  MalminTor-Arne JensenHilde H HelsethKarin  JensenRuneAvaAud- Helen