Viser 1 til 3 av 3 omtaler

Stig Dagerman, svensk forfatter, lyriker og journalist, ble høsten 1946 sendt til Tyskland for å skrive reiseskildringer for Expressen. Han var da 23 år gammel (!). Reisereportasjene hans fra britisk og amerikansk sektor er et lite mesterverk og minst like interessante i dag som da de først ble publisert i 1946/47.

Han skriver med et kunstnerisk preg, med skarpe observasjoner og refleksjoner, moderat og samtidig intenst. Boken gir et inngående bilde av nøden, fortvilelsen og frustrasjonen i Vest-Tyskland rett etter deres betingelsesløse kapitulasjon. Hans refleksjoner gjør et sterkt inntrykk, og innledningsvis formidler han besøkendes (ofte journalister) møter med tyskere, og selve skyld- og gjengjeldelsesprinsippet og krig og sult som pedagog. På s. 26 beskriver han skuffelsen og utfordringene for en stor gruppe antifacister i etterkrigens Tyskland.

Det finnes nemlig i Tyskland en stor gruppe ærlige anti-facister som er mer skuffede, hjemløse og beseirede enn noen av de nazistiske medløperne; skuffede fordi frigjøringen ikke ble så radikal som de hadde tenkt seg, hjemløse fordi de ikke vil være solidarisk hverken med den tyske misnøyen, fordi de mener å spore altfor meget skult nazisme i dens bestanddeler, eller med de alliertes politikk, fordi de ser på dens ettergivenhet overfor de tidligere nazistene med bestyrtelse; og endelig fordi de tviler på at de som tyskere i det hele kan ha noen aksjer i de alliertes sluttseier, på samme tid som de ikke er like overbevist om at de som antinazister ikke har noen del i det tyske nederlaget. De har dømt seg selv til fullstendig passivitet ettersom aktivitet betyr samarbeid med de tvilsomme elementer de har lært seg å hate under tolv års undertrykkelse.

Denne lille boken gir et øyeblikksbilde fra høsten 1946 i et beseiret, utbombet, sultende og lidende Vest-Tyskland som vi ikke bør glemme. Stig Dagerman er ikke opptatt av analyse og objektivitet i møte med et knust Vest-Tyskland. Han deler sine egne genuine av refleksjoner og tanker som det er verdt å lese selv nå snart 77 år i etterkant.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Universelt om hvordan krigs ødeleggelser påvirker hverdagslivet for sivilbefolkningen. Objektive beskrivelser av hverdagsliv i nød, fattigdom og sult. Dagerman har stor empati med sivilbefolkningen, men skildrer lidelsene med nøktern realisme og overdriver aldri.

Anbefales på det sterkeste til enhver med interesse for hvordan sivilbefolkningen oftest må betale den høyeste prisen i krig og nødstid. Boken bør være obligatorisk lesning for elever som skal lære om konsekvensene av andre verdenskrig, eller som lærer om sivilbefolkningens situasjon i dagens krigsherjede land.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et enestående dokument om en usedvanlig tid i vår nære histore. Tysklands ruiner og vansker etter krigen, skildrer med Stig Dagermans vare, sårbare og oppmerksomme blikk for verden rundt seg. Jeg synes denne boken er noe av det aller beste fra Dagermans altfor korte forfatterskap, og noe av det ypperste av dokumentarbøker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sist sett

Ingunn SSigrid Blytt TøsdalMarianne  SkageRandiKirsten LundTrude JensenGitte FurusethTone SundlandJon Torger Hetland SalteAlice NordliIngvild SMonica CarlsenChristoffer SmedaasRoger MartinsenTove Obrestad WøienBjørg Marit TinholtkntschjrldHanne Kvernmo RyeLene AndresenLeseaaseSissel ElisabethTurid KjendliemgeelmeKjerstiFindusGrete AastorpBerit RStine SevilhaugTherese HolmBeathe SolbergHarald KMads Leonard HolvikPrunellaLailaHelena ETine SundalEli Hagelundritaolineingar h