Hilderøya er en av de mindre kjente, men dypt gripende fortellingene fra Olav Duuns forfatterskap. Romanen er en intens skildring av menneskets kamp mot både indre og ytre krefter, satt i et miljø preget av naturens harde realiteter og isolasjon.
Handlingen utspiller seg på den fiktive øya Hilderøya, et sted hvor naturens ubarmhjertighet speiles i menneskenes liv. Duun, kjent for sin evne til å skildre menneskelig psyke og samfunnsforhold, tar oss her med inn i en verden hvor kampen for overlevelse er allestedsnærværende, både i form av å overleve de harde værforholdene og i form av å takle de mellommenneskelige relasjonene som er preget av mistillit, kjærlighet, skyld og forsoning.
Duun var en mester i å skildre de mørkere sidene ved det norske bondesamfunnet, og i Hilderøya viser han på mesterlig vis hvordan menneskelig erfaring og naturens villskap kan flettes sammen til en rik og kompleks fortelling. For lesere som setter pris på litteratur som dykker dypt inn i menneskets sjeleliv og som ikke skyr unna de vanskeligere sidene ved menneskelig eksistens, er Hilderøya et godt valg.