Tekst som har fått en stjerne av Harald K:

Viser 1 til 20 av 4487:

Gjennom dagboknotatene til doktor Glas, får vi innblikk i hans eneboertilværelse, praksis, og gatevandringer i Stockholm. Tidlig i 20-årene falt han for en pike, men de så hverandre aldri igjen etter den romantiske midtsommerkvelden. Han har egentlig gitt opp kjærligheten, men så får han følelser for en av sine pasienter. Dette leder etterhvert til et mord, som kun leseren er vitne til, via dagboken.

En velskrevet og interessant liten bok. Lettlest med tanke på at den kom ut tidlig på 1900-tallet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lolita er en pedofils dagbok. I Humberts syn tar han med seg stedatteren på en romantisk biltur rundt Amerika, men sett fra en annen vinkel kan vi vitne til en mørk og kompleks kidnapping. Den største skrekk er skjult bak intrikate ord og vakker poesi. Vi får et innblikk i en pedofils tankegang, men også Lolitas, og noen betydelige konsekvenser som rammer dem begge. Nabokov har skrevet romanen realistisk og karakterene troverdige. Karakter: 6

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Årets første bok ble denne inspirerende og interessante boken om kunsten å tenke ingenting. Bli en monotasker i stedet for en multitasker. Øvelse gjør mester. Fordypning, meditasjon, trening! Boken gir et spennende innblikk i østlig filosofi, kultur, og kampsport. Forstå meningen bak tesermonier, ikebana og kalligrafi. Mange ideer å ta med seg i et forsøk på å få et mer harmonisk sinn!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En særdeles viktig bok.
De tankene som presenteres grundig og lettfattelig her, er en veldig viktig del av løsningen på både klimakrisen, naturkrisen og inntjeningen i skogindustrien.
Bør være obligatorisk lesning for alle bevisste skogeiere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jon Michelet var storslagen, fra innerst til ytterst. Det sa selveste Dag Solstad i Michelets begravelse.

Og denna boka er et flott monument over en storslagen mann. Skjønt, i blant var han bare slagen. Han var selvopptatt, ufølsom, arrogant og humørsyk. Men også sårbar, full av kjærlighet og med en stor rettferdighetssans. Han var, med andre ord, menneskelig.

Kristjansson legger lite i mellom her: både Michelets gode og mindre gode sider kommer fram. Hvor blind han var for hvordan hans livsstil gikk utover hans nærmeste, blir svært tydelig. Men likevel skriver Kristjansson med en kjærlighet og ømhet for Michelet og alt han var, og boka er en verdig biografi.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk til Aud Hoelseth som anbefalte denne boka til meg.

De fleste husker godt hvor de var niende september 2001 og det samme med tjueandre juli 2011. Begge hendelsene var forferdelig og gruoppvekkende. Derfor setter slike datoer seg fast i minnene våre. Tror jeg.

Lara Rashid husker vi kanskje ikke så godt, men søsteren som lånte bort støvlene sine til Gro Harlem Brundtland. Hennes lattermilde og smilende ansikt husker vi godt. Bano er hennes navn. Bano Rashid var en av dem som ble skutt på Utøya og drept av mennesket som sitter innesperret i Skien fengsel.

Denne boka skrives av søsteren. Om hennes savn. Om familiens bakgrunn som innvandrere til Norge. Om slik hun opplevde hendelsene på Utøya. Og konsekvensene for mennesket Lara Rashid, lillesøsteren til Bano.

Denne boka anbefaler jeg på det sterkeste.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lydbok. Jeg fikk denne anbefalt av en kollega. I starten er boka fengende og morsom, men ikke overfladisk. Jeg lo godt flere ganger. Etter hvert blir boka mer alvorlig, men ikke kjedelig. Jeg kan trygt anbefale denne romanen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

En ekstremt ordrik bok, rett og slett alt for lang. De 490 sidene kunne utmerket godt vært kuttet med 150 sider, uten at vi som lesere gikk glipp av annet enn ekstremt detaljerte og kjedelige detaljer rundt fusjoner, oppkjøp, finansspråk og liknende. Og en etter hvert veldig slitsom utlegging av klokkemerker og deres betydning!
Men akkurat som den forrige Langelandboka jeg leste (Francis Meyers lidenskap), har forfatteren et enormt behov for å brife med sin kunnskap. Personene er i overkant karikerte, og historiens utfall gjettet jeg etter 100 sider (akkurat som jeg gjorde i Francis Meyers lidenskap). Jeg har enda en Langelandbok liggende på nattbordet, men den får jeg la ligge litt. Trenger en pause nå.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Kanskje du aldri slutter å føle deg som en åtteåring sammen med foreldrene dine. Du bestemmer deg for å opptre voksent, for å reagere veloverveid og ikke primitivt, puste rolig, helt fra magen, og behandle foreldrene dine som likemenn; men i løpet av fem minutter er alle gode hensikter som blåst bort og du uttrykker deg like uartikulert som en rasende, liten unge.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

De unge ønsker slett ikke å bli forstått; de vil fortsette å være som de er. En voksen som forsøker å trenge inn på dem, gjør seg bare latterlig, like latterlig som om han gikk med barneklær. Vi kan føle med ungdommen, men ungdommen føler ikke med oss. Og det er det som redder den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Er man ikke pasifist fra før, så blir man det når denne boka er lest. Dette er oppfølgeren til Intet nytt fra vestfronten - hva skjedde med de tyske soldatene etter våpenhvilen i november 1918? Etter fire år i skyttergravene har de utviklet et kameratskap som er blitt sterkere etter hvert som flokken av overlevende blir mindre og mindre. Og så skal de hjem. Det første de opplever der, er at "hjem" ikke er det samme som da de dro. Ernst, som er fortelleren, kommer til et tomrom han ikke forstår. Kameratskap går i oppløsning på grunn av gamle klasse- og interesseforskjeller, myndighetene har ingen planer for hvordan "kompetansen" deres kan brukes og lar dem for det meste seile sin egen sjø.

I disse dager snakkes det mye om at unge mennesker har mista ungdomsåra sine på grunn av pandemirestriksjoner. Her blir vi kjent med unge menn som virkelig har mista ungdommen sin - og ikke på grunn av et uforklarlig virus, men på grunn av menneskelig maktbegjær. Sånt setter tankene i sving og vår egen tilværelse i perspektiv.

Jeg var i tvil om terningkast her og endte til slutt på en svak femmer. Etter lang tid med prøving og feiling, nederlag og tap av enda flere kamerater, skaper nemlig Ernst til slutt sin egen livsfilosofi, og den ble i overkant idyllisk-utopisk i mine øyne. Nå må jeg lese Tre kamerater enda en gang, skjønner jeg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg vet ikke om det å holde
deg fast og det å gi slipp
på deg utelukker hverandre.

Hjertet åpner og lukker seg,
akkurat som pusten åpner
og lukker seg, akkurat

som øynene åpner
og lukker seg
med letthet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg hadde ikke lyst til å lese ut boka. For da hadde jeg sagt et endelig farvel til Rut og Gorm. Den første boka om disse to, Det sjuende møte, var en fin leseopplevelse i si tid. Nå leste jeg den på nytt, før jeg gikk løs på Mitt menneske. Det er jeg glad for at jeg gjorde. For da fikk jeg med meg det som hadde vokst fram mellom dem mens de var unge. Dermed ble det også lettere å forstå kjærligheten mellom dem. Rut og Gorm er to mennesker som strever med livet sitt, men som får det til. Kanskje fordi de er sammen, de to. Så er de så skikkelige. De er så gode. Til tross for at de bryter idealer.
Noen ganger er det sånn med bøker. Man har ikke lyst å lese ferdig siste sida. For da har man sagt et siste farvel med hovedpersonen (e). Sånn ble det med Mitt menneske. Og sånn har det også vært med noen andre av Wassmos bøker. Kanskje det har noe med at hun klarer å skape levende mennesker. Jeg tror på henne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ripe Dreams er en oppvekstskildring fra Oslo. Forfatteren er norsk, men skriver på engelsk, og romanen er utgitt i London. Forfatteren har bodd i Nord-Norge, og handlingen i debutromanen Mottak foregår i Harstad, men det ser ut til at han bor i Oslo nå.
Ripe Dreams handler om en viktig periode i livet til tenåringen Teme. Utfordringene hans er å kontrollere egen mistillit og aggresjon, holde seg borte fra gata og gjengen, ikke bruke narkotika, skaffe seg en jobb og komme til klarhet over seg selv. Hans viktige hjelpere er en innsiktsfull og profesjonell psykolog og hans varme, forståelsesfulle, tålmodige og nydelige kjæreste Elise. I tillegg til å fortelle om Teme sin utvikling, gir romanen også innblikk i disse to sitt liv og tankegang. Romanen gir i hovedsak et positivt bilde av det norske samfunnet.
Teme er traumatisert etter en farlig flukt gjennom Libya og over Middelhavet, og han innser etter hvert at han må dele historien om sin flukt med psykologen og med kjæresten. I begynnelsen av romanen ser det mørkt ut for han, men hjelperne hans og hans egen modningsprosess sørger for at det skjer en positiv utvikling.
Jeg synes det er interessant at vi nå har norske forfattere som skriver på andre språk enn norsk og samisk, og det er artig å tenke på at den lille byen Oslo har vokst så mye at den har blitt et verdig åsted for handlingen i en engelskspråklig roman.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Viktig bok! Fra Norge sendte soldater til Somalia med vintertelt og 25kg skismøring til og med krigen (som politikere vegrer å kalle det å skyte og bli skutt) i Afghanistan.
Boka er en hyllest til alle veteraner, men ikke til de som har sendt dem ut.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Hat og ondskap er en farlig drivkraft når den kommer i kontakt med et dårlig selvbilde"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Fuglenes anatomi av Merethe Lindstrøm

Godt sagt! (3) Varsle Svar

de av Helle Helle

1 stemme

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Przewalskis hest av Maja Lunde

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hvis du ikke har lest noe av Murakami, så må jeg si du har mye å glede deg til! Fortellingene er litt sprø, men utrolig bra. Jeg begynte sjøl med Kafka på stranden, og vil anbefale den videre som første bok å lese av han. Mange leser de på engelsk av en eller annen grunn. Jeg har kun lest de på norsk. Det ble sagt for noen år siden at de norske oversettingene var av svært god kvalitet. Så jeg ville gått for norsk tekst! Om du da ikke kan japansk da!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Ida  Gaarden SortlandSynnøve H HoelBenedicteChristofer GabrielsenRufsetufsaKaroline RøyskattWenche VargasCtinaOdd HebækBjørg L.Jarmo LarsenKarin BergHarald KAstrid Terese Bjorland SkjeggerudHilde H HelsethMonica CarlsenTone SundlandLisbeth Kingsrud KvistenAnne Berit GrønbechBerit RKirsten LundTor VinterLene AndresenMorten BolstadmoiraRisRosOgKlagingHeidi LIdaJan-Olav SelforsYvonne JohannesenHegeBente NogvaHelge-Mikal HartvedtsvarteperTone Maria JonassenMcHempettLilith NagelJulie StensethIngunn STove Obrestad Wøien