Wokeisme

det liberale demokratiets nye utfordrer

Dreyers forlag 2025 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Woke har blitt et av vår tids mest omdiskuterte fenomener. Det snakkes om i mediene, i kommentarfeltene, i klasserommene og rundt middagsbordet. Men hva er egentlig woke?I denne tankevekkende boken tar sosiolog Lars Erik L. Gjerde oss med på en grundig undersøkelse av wokeismen som politisk ideologi. Gjennom en balansert dialog med både kritikere og tilhengere, analyserer han teoriene som ligger til grunn for bevegelsen – som kritisk raseteori og skeiv teori. Han forklarer sentrale begreper som identitetspolitikk, strukturell rasisme og kanselleringskultur, og belyser hvordan disse ideene har vokst frem og påvirker dagens samfunn, og deres rolle i den pågående kulturkrigen.Gjerde stiller også de vanskelige spørsmålene: Hva skjer når wokeismen utfordrer det liberale demokratiet – en styringsform som mange av oss ser på som grunnleggende for vår frihet og sameksistens?Denne boken er et uunnværlig verktøy for alle som ønsker å forstå vår tids mest polariserende fenomen.

Forlag Dreyers forlag

Utgivelsesår 2025

Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Wokeister ser problemer, krenkelser og undertrykkelse som folk flest ikke legger merke til. Den undertrykte vet ofte ikke at han eller hun er undertrykt. Sosial rettferdighet er wokeistens mål, og sosial rettferdighet handler om å bekjempe «undertrykkende strukturer» som bare wokeistene ser. Til tider kan man kanskje si at wokeisten selv er problemets oppfinner. Problemet skapes idet wokeisten erklærer at maleriet er rasistisk. Derfor vil ofrene være uvitende om at de undertrykkes, for undertrykkelsen starter i praksis der wokeisten erklærer at noen er undertrykt. Undertrykkelsen kan bare observeres om man har kjennskap til wokeismens akademiske teorier.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Wokeismens reaksjonære tendenser fører til at den, om vi ser bak tåka, er en interessant mutasjon. En kombinasjon av nytale, benektelsen av sin egen eksistens, svertingen av motstandere og uklar forståelse av sosial rettferdighet i møte med subtile og usynlige former for undertrykkelse sørger for at wokeismen blir en tåkens ideologi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Om wokeister snakker om toleranse, er det alltid nytale. Det wokeistene mener, er anerkjennelse. De tilslører sin egen intoleranse gjennom å late som at anerkjennelsen de krever egentlig er toleranse.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

1 bokelsker følger dette verket.