Vitenskapens fremste rivaler

vanetenkning, vandrehistorier og sosio-politiske bestikkelser

av (forfatter).

Kolofon 2022 Heftet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Utfordrer geovitenskapens vandrehistorier. For en etablert og selvtilfreds vitenskap er trusselen fra ny grunnlagstenkning det verste som kan skje. I mangelen på saklige motargumenter får derfor opposisjonen ofte et nedrig preg. Det overordnede tema i denne boken er de åpenbare menneskelige trekkene som fulgte kontinentaldrift-potesens tidlige historie, men som i intensivert form også har karakterisert dens populære arvtager platetektonikken. På tross av de store forhåpningene man hadde for 50 år siden, har likevel platemodellen i virkeligheten blitt totalt mislykket som forklarende teori. De geologiske og geofysiske fenomenene er fremdeles like uforklarte og svevende som de alltid har vært. Den problematiske situasjonen førte Karsten Storetvedt inn i en 20 år lang nysgjerrighets- og fagkritisk prosess, et forløp som til slutt (i 1989), og ved tilfeldigheter, førte til oppkomsten av en helt ny globalgeofysisk teori. Han var dermed blitt både vitenskapelig barrikadestormer og revolusjonær - med rekken av fagsosiale og akademiske konsekvenser. Den følelsesladde motstanden han møtte i Norge blir detaljert beskrevet. Den komplekse vekselvirkningen mellom vanetenkning, indoktrinering, ideologi, vitenskapelig suksess, autoritet og institusjon blir fremstilt med humor. Hans egne opplevelser og erfaringer bekrefter de fornuftstridige reaksjonene som alltid har motarbeidet vitenskapelig nytenkning (Nemesisprinsippet). Grensesprengende vitenskap er derfor en verden av tilfeldigheter, samtidig som begrepet akademisk frihet blir en illusjon.

Omtale fra forlaget

Utfordrer geovitenskapens vandrehistorier.
For en etablert og selvtilfreds vitenskap er trusselen fra ny grunnlagstenkning det verste som kan skje. I mangelen på saklige motargumenter får derfor opposisjonen ofte et nedrig preg. Det overordnede tema i denne boken er de åpenbare menneskelige trekkene som fulgte kontinentaldrift-potesens tidlige historie, men som i intensivert form også har karakterisert dens populære arvtager platetektonikken. På tross av de store forhåpningene man hadde for 50 år siden, har likevel platemodellen i virkeligheten blitt totalt mislykket som forklarende teori. De geologiske og geofysiske fenomenene er fremdeles like uforklarte og svevende som de alltid har vært. Den problematiske situasjonen førte Karsten Storetvedt inn i en 20 år lang nysgjerrighets- og fagkritisk prosess, et forløp som til slutt (i 1989), og ved tilfeldigheter, førte til oppkomsten av en helt ny globalgeofysisk teori. Han var dermed blitt både vitenskapelig barrikadestormer og revolusjonær - med rekken av fagsosiale og akademiske konsekvenser. Den følelsesladde motstanden han møtte i Norge blir detaljert beskrevet. Den komplekse vekselvirkningen mellom vanetenkning, indoktrinering, ideologi, vitenskapelig suksess, autoritet og institusjon blir fremstilt med humor. Hans egne opplevelser og erfaringer bekrefter de fornuftstridige reaksjonene som alltid har motarbeidet vitenskapelig nytenkning (Nemesisprinsippet). Grensesprengende vitenskap er derfor en verden av tilfeldigheter, samtidig som begrepet akademisk frihet blir en illusjon.

Klipp fra boken:
«Under min omfattende internasjonale forelesningsvirksomhet har jeg aldri møtt fagpersoner som kunne forsvare platedriftteorien, eller på rasjonelt vis forklare hvorfor de selv var blitt tilhengere av den...Taushet var alltid det beste forsvar».

Karsten M. Storetvedt, professor emeritus i geofysikk ved Universitetet i Bergen, var den første moderne jordskorpegeofysiker i Norge. Fra 1963/64 foreleste han platete

Bokdetaljer

Forlag Kolofon

Utgivelsesår 2022

Format Heftet

ISBN13 9788230023181

EAN 9788230023181

Språk Bokmål

Sider 538

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket