Vitenskap og profesjonskamp

opplæring av døve og åndssvake i Norge 1881-1963

av (forfatter).

Unipub forlag 2000 Heftet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka viser spesialpedagogikkens lange praksis- og kunnskapstradisjoner tilbake til opplysningstidas Europa. Simonsen analyserer spesialpedagogikken som en arena for skiftende vitenskapssyn og konkurrerende profesjoner. Opprinnelig levert som forfatterens avhandling (dr.scient.), Universitetet i Oslo. Har litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Denne boken viser spesialpedagogikkens lange praksis- og kunnskapstradisjoner tilbake i opplysningstidens Europa. Forsøkene på å undervise døve, blinde og åndssvake fra omkring 1750, sprang ut av empiristenes interesse for å forstå sansenes betydning for utvikling av tenkning, begreper, språk, ideer og moral. Simonsen analyserer spesialpedagogikken som en arena for skiftende vitenskapssyn og konkurrerende profesjoner. Spesialpedagogikkens gjennombrudd i Norge i det 19. århundre var den del av et felles nordisk løft for humanisme og opplysning. Med naturvitenskapenes gjennombrudd etter 1900 ble pedagogisk optimisme snudd til allmenn pessimisme. Sosialhygiene, rasehygiene og mentalhygiene ble den vitenskapelige og politiske rammen for opplæring og omsorg for mennesker med funksjonshemming. Gjennomføringen av enhetsskolen i mellomkrigstiden innebar en "normalskole" der elevenes normalitet ble vurdert etter tidens nye statistiske mål for intelligens, IQ. Enhetsskolen krevde radikal utskilling av de såkalte "undermålerne" og andre avvikere. Dette klassifikasjons- og utsorteringsarbeidet fordelte pedagoger, psykiatere og psykologer mellom seg.

Bokdetaljer

Forlag Unipub forlag

Utgivelsesår 2000

Format Heftet

ISBN13 9788274770287

EAN 9788274770287

Serie Perspektiv: 17x24 (2/2000)

Omtalt tid 1900-1945 Etterkrigstiden 1800-tallet

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 633

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket