Bokens tittel henspeiler på en gammel karavanerute som gikk langs kysten av Libanon. For 2000 år siden ga romerne veien navnet Via Maris. Boken handler om Libanon og de palestinske flyktningene der og følger utviklingen de siste 3 årene. Boken avsluttes med et etterord som beskriver den dramatiske bombingen av Libanon juli/august 06. Boken er tredelt. Del 1, Libanon, er en kortfattet historisk gjennomgang av 5000 års historie i området. Denne delen er illustrert med tegninger av ornamenter og detaljer hentet fra tekstiler, bruksgjenstander og arkitektur fra de ulike historiske periodene, funnet i museer rundt i verden og på historiske bygninger i området. Del 2, Dagbok kunstnerisk prosjekt, er skrevet som en dagbok gjennom 3 år. I denne perioden har Sophie Rodin vært involvert i et kulturelt prosjekt i en palestinsk flyktningleir. Hun har holdt tegneworkshops for barn og unge og arbeidet med et kunstnerisk utsmykkingsarbeid. Del 2 handler om prosessen med det kunstneriske arbeidet, og har også beskrivelser av kultur, arkitektur, kunst og forholdene i Libanon i dag. Denne delen er illustrert med penn - og kulltegninger. Del 3, Via Maris - veien videre, er skrevet de siste månedene og handler om erfaringer og opplevelser rundt striden om karikaturtegningene av profeten Muhammed og hvordan kulturprosjektet har utviklet seg. Boken avsluttes med et etterord skrevet under bombingen av Libanon i sommer. Boken er rikt illustrert med 40 fargefoto, 7 helsides penn - og kulltegninger og mange mindre illustrasjoner.
Forlag Forum for kultur og internasjonalt samarbeid
Utgivelsesår 2006