Forlag H. Aschehoug
Format Unknown Binding
Optakt:
Glade Jul; Kennest du das land wo die kanonen blühn;
Under mørklegningen :
Mørkelagt by; Vi overlever alt; Vennene kom; De falne; Til Kongen; Ukens kronikk; Et sted i Europa; En vei til frihet; Sang til flagget; Vårt fedreland; Våre menn; Han som skal komme; Skjebnetimen; Til "føreren"; 17. mai 1941
Grini :
De samme stjerner;
Møllergaten 19 :
Min celle; I fengselsgården; Brev fra Møllergaten til Grini; En liten spurv; Budet; Til mine sko; Gud; Menneskets liv; Syvende måned; En hemmelig port; Sjakk med blindemann; Midnatt; Vi leker; Ulv i bur; Deilig er den himmel blå;
K.L. Sachsenhausen :
Dysteribarakken R. 5; Jul i Sachsenhausen; Fjerde jul i fangenskap; Aften på appellplassen; Leirsang; Hjem fra Sachsenhausen;
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketArnulf Øverland (1889–1968), født i Kristiansund, og vokste opp i småborgerlige kår i Bergen. I 1904 flyttet han, foreldrene og hans to brødre til Kristiania. To år seinere døde faren. Øverland fikk i 1911 tuberkulose, og ble lagt inn på Gjøsegaarden sanatorium på Kongsvinger.
Debuterte som forfatter med lyrikksamlingen Den ensomme fest i 1911.
Arnulf Øverland var den siste som ble tiltalt for blasfemi i Norge, etter å ha holdt foredraget «Kristendommen – den tiende landeplage» i Studentersamfundet, etter anmeldelse av Menighetsfakultetets professor Hallesby. I foredraget tok han for seg likt og ulikt, både felleskristent tankegods og mer spesifikt norske protestantiske forhold. Han angrep også den katolske kirke.
Han var veldig kritisk til nazismen. I 1936 skrev han diktet «Du må ikke sove», som ble trykt i tidsskriftet Samtiden. Det slutter med: «Jeg tenkte: Nu er det noget som hender. / Vår tid er forbi - Europa brenner». En kjent del fra diktet lyder: «Du må ikke tåle så inderlig vel / den urett som ikke rammer dig selv!»
Under WWII skrev han en rekke kjente motstandsdikt. Han ble arrestert i 1941 sammen med Margrete Aamot mens de holdt på med å utgi illegale skrifter. De satt i Møllergata 19, på Grini og så i Sachsenhausen & Ravensbrück, begge overlevde.
Han fikk Statens kunstnerlønn fra 1938, og bodde i Statens æresbolig Grotten fra 1946 sammen med Margrete Aamot til 1968.
Øverlands datter, Åsil Øverland ble intervjuet av Aftenposten - 24.02.2003, Oppdatert: 23.10.2008 - Ikke barebare å være dikterbarn.
Bøker jeg har i mitt bibliotek er listet opp nedenfor ikke i kronologisk rekkefølge.
Hvis noen har tips om andre bøker av/om Øverland - så verdsetter jeg det. Jeg liker hans måte å formulere seg på, både i dikt og sakprosa. Han har fått meg til å le godt somme tider.