Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Et hovedtema i boken er i hvilken grad tilsynsmyndighetene har evnet å forebygge og forhindre fremveksten av finansielle kriser. I tillegg diskuteres hvilke drivkrefter som har bidratt til å forme tilsynsorganene i Norge, og i hvilken grad ressurstilgangen og myndighetenes tidvise nedprioritering av tilsynsvesenet har påvirket evnen til å forebygge kriser. Andre sentrale spørsmål er hvilken rolle tilsynsmyndighetene har spilt i utformingen og gjennomføringen av den økonomiske politikken generelt, og hvordan fremveksten av internasjonale finansmarkeder har påvirket tilsynsvirksomheten. Har litteraturliste, stikkord- og personregister.
Omtale fra forlaget
Tilsyn med finansmarkedene fremstår i dag som et av de mest anvendte virkemidlene for å forebygge og forhindre kriser og ustabilitet. Både i Norge og internasjonalt diskuteres det hvordan overvåkningen av finansinstitusjoner og ?markeder kan styrkes og forbedres. Offentlig tilsyn med banker, forsikringsselskaper og meglervesen er imidlertid ikke noe nytt fenomen, og i Norge har tilsynsvesenet en mer enn hundreårig historie bak seg. Fra sin spede begynnelse på 1800-tallet til ansettelsen av den første sparebankinspektøren i 1900 og opprettelsen av Forsikringsrådet i 1912 og Meglerkontrollen i 1918 drøfter denne boken hvordan det norske finanstilsynet har utviklet seg frem mot opprettelsen av Kredittilsynet i 1986 og dagens situasjon med globalisering og internasjonalisering av finansmarkedene. Spesielt rettes søkelyset mot de to omfattende finansielle krisene som Norge har opplevd i det tjuende århundre: krisene i bank- og forsikringsvesenet i mellomkrigstiden og fra slutten av 1980-årene. Begge disse krisene fikk betydelige konsekvenser for samfunnsøkonomien og finanssystemets utvikling. En viktig oppgave for det offentlige tilsynet med finansinstitusjoner og finansmarkeder har vært å opprettholde finansiell stabilitet. Et hovedtema i boken er derfor i hvilken grad tilsynsmyndighetene har evnet å forebygge og forhindre fremveksten av finansielle kriser. I tillegg diskuteres hvilke drivkrefter som har bidratt til å forme tilsynsorganene i Norge, og i hvilken grad ressurstilgangen og myndighetenes tidvise nedprioritering av tilsynsvesenet har påvirket evnen til å forebygge kriser. Andre sentrale spørsmål er hvilken rolle tilsynsmyndighetene har spilt i utformingen og gjennomføringen av den økonomiske politikken generelt, og hvordan fremveksten av internasjonale finansmarkeder har påvirket tilsynsvirksomheten. Gunhild J. Ecklund, f. 1968, er doktorgradsstipendiat i økonomisk historie ved Handelshøyskolen BI. Ecklund er cand.philol. fra Universitetet i Oslo med hovedfag i historie. Sverre Knutsen, f. 1945, er førsteamanuensis i økonomisk historie ved Handelshøyskolen BI. Utdanningsbakgrunnen er cand.philol.- eksamen fra Universitetet i Oslo med hovedfag i historie og bedriftsøkonomiske studier ved Handelshøyskolen BI.
Forlag Fagbokforlaget
Utgivelsesår 2000
Format Innbundet
ISBN13 9788276746341
EAN 9788276746341
Omtalt tid 1900-tallet
Omtalt sted Norge
Språk Bokmål
Sider 359
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket0 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket