Omtale fra forlaget
Den polske jøden Moritz Rabinowitz kom til Norge allerede i 1911 og slo seg etterhvert ned i Haugesund hvor han bygget opp landets mest suksessfulle og moderne konfeksjonsfabrikk og -butikk. Samtidig skrev han hundrevis av leserinnlegg i lokale og nasjonale aviser hvor han forfektet humanisme, menneskerettigheter og stadig sterkere advarsler mot de politiske strømningene i Europa.
I 1933, samme året som Adolf Hitler kom til makten i Tyskland, ga han ut denne boka, Verdenskrisen og vi - en individuell livsplan. Boka er en artikkelserie som tar for seg hvilke utfordringer Europa står ovenfor og bokas andre del - individuell livplan - deler Moritz Rabinowitz sin livsfilosofi.
Da tyskerne kom til Norge sto Rabinowitz øverste på nazistenes liste. Rabinowitz gjemte seg i fjordene i Sunnhordland, men den 4. desember 1940 ble han arrestert. Senere ble han deportert til Sachsenhausen og i 1942 ble han brutalt slått ihjel.
I et bokas etterors skriver Rabinowitz-biograf, Arne Vestbø:
" Rabinowitz var en verdensborger og lokalpatriot. Han mottok impulser utenfra og var opptatt av å følge utviklingen på verdensscenen i både politikk og næringsliv, og hadde samtidig evnen til å se hvilke koblinger dette hadde til lokale forhold og den enkeltes liv. Avisartiklene handlet ofte om jødiske forhold, både historisk, sosialt og politisk...En lesning av Rabinowitz' samlede tekster viser at den selvlærte mannen hadde et imponerende overblikk og evnet å komme med skarpsynte analyser innenfor flere emner. I tillegg til bokutgivelsen og avisartiklene skrev Rabinowitz utallige brev og telegrammer som ble sendt til statsledere, politikere og myndighetspersoner over hele verden, som for eksempel president Roosevelt i USA og statsminister Chamberlain i Storbritannia.
Forord ved Bernt Hagtvet
Utvalg av Rabinowitz` egne leserinnlegg, ved Nancy Herz
Etterord ved Arne Vestbø
Forlag Damocles
Utgivelsesår 2016
Format Innbundet
ISBN13 9788299849517
EAN 9788299849517
Omtalt sted Europa
Språk Bokmål
Sider 111
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket