Boka foteller Veodalens historie, hvor fangst- og veidemannskulturen, reinjakt og dalens unike fortidsminner står sentralt. Forfatteren skaper en spennende reise fra steinalder til dagens turisme i kulturhistoriens tegn. Boka tar også for seg Turistforeningens inntog, og forteller om hvordan Glitterheim ble til. Har litteraturliste.
VEODALEN#11;slik de færreste kjenner den
Veodalen er et stykke Jotunheimen som fjellturister flest krysser eller skynder seg
igjennom uten egentlig å se den - en dal som symbolsk kan stå for det som mange
går glipp av på sin raske ferd fra hytte til hytte. De aner ikke at de passerer
- et område som har interesse både geologisk og når det gjelder breforskning#11;- et område hvor det vokser sjeldne planter#11;- et område hvor åtte av våre totalfredede fuglearter hekker og en niende driver jakt #11;- en dal med Jotunheimens to største fangstgravanlegg for rein #11;- en dal hvor tamreinen har sitt kalvingsområde og villreinen trolig hadde det helt fra den kom til denne delen av vårt land.
Det er også en dal hvor folk har ferdes i fem-seks tusen år. En dal hvor en reise gjennom tid blir et møte med veidemenn fra langbuens og steinpilens tidsalder til "Kragen"s og haglens; med driftekarer, reingjetere og folk som har prøvd å setre der.
Til slutt er det beretningen om Turistforeningens inntog, og om hvordan Glitter#31;heim ble til, omgitt av reingraver sorn trolig er mer enn 1000 år gamle, en steinbu - et krypinn - som har vært i bruk i hundrer, kanskje tusenvis av år, og en jakt#31;hytte fra slutten av 1800-tallet.
Der er dessuten den tidvis dramatiske historien om en dragkamp med naturkref#31;tene, en kamp som vertskapet på Glitterheim har kjempet for å sørge for sine gjes#31;ters ve og vel.
Forlag Cappelen
Utgivelsesår 2001