Forfatteren drøfter hvilke vilkår Norge skal gi flyktninger som kommer til landet. Skal de som kvalifiserer til opphold få bli så lenge de selv ønsker, eller skal de vende tilbake hvis forholdene i hjemlandet tillater det? Det siste alternativet kan virke fristende for myndighetene. 13000 flyktninger fra Bosnia var de første som fikk oppleve det som ble kalt "Den nye flyktningpolitikken" i Norge. Her drøftes ulike sider ved denne første testen. Ordningens positive sider blir undersøkt, men den blir samtidig beskrevet som ambiøs, tidsskjør og forførende. For flyktningene medførte midletidigheten en opplevelse av retningsløsnet og et ønske om et normalliv. Myndighetene lovte å sende hjem de som ikke ville dra frivillig. Dette løftet ble etter hvert en tung bør å bære. Til slutt fikk flyktningene lov til å bli. Hva betyr disse erfaringene for den videre utviklingen av flyktningpolitikken i Norge? Boka er en doktoravhandling fra Institutt for samfunnsforskning. Har litteraturliste og register.
Forlag Institutt for samfunnsforskning
Utgivelsesår 2001