Denne boka handler om veiledning i høyere utdanning i lys av et forskningsetisk perspektiv. Forfatteren bruker teoretiske innganger, empirisk forskning og casebeskrivelser for å vise hvordan forskningsetiske retningslinjer kan styrke læringsfremmende veiledning og forskningsetikken. Veiledning i høyere utdanning skal på den ene siden hjelpe kandidaten med å fremstille et produkt som holder mål, og på den andre siden bidra til læring. Ansvaret for at en veiledning mellom en kandidat og en veileder skal bli god, kan imidlertid ikke legges på den enkelte veileder alene, men må deles mellom kandidat, veileder, det kollegiale og det institusjonelle nivået. Forfatteren viser at ansvarlig veiledning bygger på fire prinsipper: pålitelighet, ærlighet, respekt og ansvarlighet. Veiledning i høyere utdanning er et godt utgangspunkt for å diskutere og reflektere over hva forskningsetikk betyr for forskning og forskningsveiledning i praksis. Boka passer for veiledere og studenter i høyere utdanning, men også for ledere i utdanningsinstitusjoner som har ansvar for forskningsetikk og veiledning.
Forlag Cappelen Damm akademisk
Utgivelsesår 2025