Boken gir forskningsbasert kunnskap om hva som bør vektlegges når barnevernet skal utrede atferdsvansker, omsorgssvikt og mishandling hos barn, unge og deres familier. Forfatteren oppsummerer i sjekklister og tilbyr en egen utredningsmal for barnevernsutredningen. Ved å benytte mange eksempler knyttes den teoretiske kunnskapen til den praktiske utredningen. Denne utgivelsen bygger på boken "Utredning av adferdsvansker, omsorgssvikt og mishandling" utgitt på Universitetsforlaget i 2007. Med stikkordregister.
Målet med boken er å bidra til en systematisering av utredningen ved å gi forskningsbasert kunnskap om hvilke beskyttelsesfaktorer og risikofaktorer som er sentrale både hos barnet, omsorgspersonene og i det sosiale nettverket. Forfatteren legger vekt på hvordan man skal avdekke vansker i en tidlig fase, og iverksette egnede tiltak med dokumentert effekt. Sentrale tema er:
- Transaksjonsmodellen for utvikling
- Pedagogiske, sosialfaglige og utviklingspsykologiske tema som har betydning for å vurdere barns behov og oppvekstforhold
- Vurderingsgrunnlag for å utrede omsorgsbehov hos barn og unge, og foreldre og familier som omsorgsbase
- Foreldre med psykiatriske lidelser
- Foreldre med rusmisbruk
- Fysiske, følelsesmessige og seksuelle krenkelser og overgrep
- Atferdsvansker og kriminalitet hos barn og unge.
Boken henvender seg til bachelor- og mastergradstudenter i barnevern, sosialt arbeid og psykologi, samt fagpersoner i praksisfeltet.
Forlag Universitetsforlaget
Utgivelsesår 2007