Utgang fra trancen

essays og artikler

av (forfatter), Geir Flikke (oversetter) og Peter Normann Waage (oversetter).

Tekst og tale 2023 E-bok

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Utgang fra trancen, som er redigert av Peter Normann Waage og oversatt av ham og professor Geir Flikke, er en samling essays og artikler av den russiske kulturfilosofen Grigorij Pomerants (1918-2013). Boken er den første av Pomerants på noe vest-europeisk språk. Pomerants' blikk og tenkning omfatter så vel Asia som Europa Han var en fremragende Dostojevskij-kjenner og bidragene i denne samlingen spenner fra zen-buddhistiske innslag hos Dostojevskij til den moderne mediesituasjonen. Overalt merkes hans vilje til å trenge inn til den kjerne der vi kan møtes uavhengig av personlige overbevisninger og kulturelle motsetninger. Han peker ut en vei som går gjennom den enkelte og leder til samtale og respekt for de andre. Peter Normann Waage presenterer Pomerants i innledningen. Grigorij Pomerants (1918-2013) skrev to doktorgradsoppgaver, en om Dostojevskij, en annen om indisk og japansk filosofi, men ble nektet å disputere for noen av dem. Som krigskorrespondent var han med å innta Berlin i 1945. Etter hjemkomsten ble han arrstert og tilbragte flere år i Stalins leire. Senere ble han ansatt ved biblioteket for utenlandsk litteratur i Moskva. Der utdannet han seg ved selvstudier til en av sin tids betydeligste kulrutfilosofer, men det var først etter Gorbatsjovs perestrojka at han kunne publisere fritt.

Forlag Tekst og tale

Utgivelsesår 2023