INNE I KROPPEN DIN FINNES DET 100 000 KILOMETER MED BLODÅRER.Blodet pumpes natt og dag rundt i hele kroppen for å forsyne cellene med oksygen og næringsstoffer. Lenge før det fantes utstyr til å utføre avansert forskning, har mennesker forsøkt å forklare blodets rolle og funksjon.Blod var en naturlig del av mange kulturer. Mennesker har ofret både hverandre og dyr gjennom blodige ritualer. Blod har blitt drukket, tappet fra kroppen og blitt forsøkt erstattet med de merkeligste substanser. Det har blitt utviklet dietter som skal matche blodtypen din og stoffer som endrer blodets sammensetning slik at prestasjonsevnen blir bedre. Men fortsatt har ingen klart å lage kunstig blod.Tykkere enn vann er en oppdagelsesreise i blodets verden, fra kroppen til vitenskapen og kulturhistorien. Hvordan fant vi ut av blodtrykk? Hvorfor har noen dyr blått blod? Og hvordan har vår fascinasjon for blod kommet til uttrykk i kulturen, myter og overtro?Katrine Lekang er mikrobiolog.
Forlag Humanist forlag
Utgivelsesår 2025