Forlag Anchor
Utgivelsesår 1987
Format Paperback
The Sot-Weed Factor utkom i 1960 og er med sine 768 sider en forrykende røverroman. Den betegnes som et satirisk epos, og handlingen utspiller seg i 1860–90-årene.
Boken baserer seg på en virkelig person, den engelske poeten Ebenezer Cooke (c. 1665 – c. 1732), som har lånt navn til bokens hovedperson, og romanens tittel er hentet fra poetens dikt The Sotweed Factor, or A Voyage to Maryland, A Satyr (1708).
Leseren blir invitert med på en vanvittig reise fra London til Maryland, dit hovedpersonen skal for å bestyre farens tobakksplantasje. (Sot-Weed Factor betyr noe sånt som tobakksforvalter, så vidt jeg har klart å finne ut). Og det er ikke så rent få eventyr bokens Ebenezer Cooke opplever på sin ferd. Vi møter blant annet sjørøvere, indianere, prostituerte og tidligere slaver.
Skal jeg prøve å sjangerbestemme den, blir det i kategorien pikareske romaner. På det beste fikk jeg assosiasjoner til Thomas Pynchons Mason & Dixon, og innimellom gikk tankene til Cervantes Don Quijote.
Jeg hørte romanen som lydbok (den er over 41 timer lang) og syntes underveis at det tidvis kunne bli litt i overkant sprelsk og heseblesende. Men når jeg nå er ferdig og tenker tilbake på den, humrer jeg godt av mange av passasjene i dette storslagne eposet. Dette blir en sterk firer på terningen.