Boka forteller om hva slags tilbud publikum har hatt ved Den Nationale scene i Bergen i perioden 1976-2001. Den presenterer også de sju teatersjefene fra denne perioden.
Året igjennom er Den Nationale Scene en livskraftig kampplass for menneskelige dramaer i fortettet form . i tragedier og komedier som tiltrekker et stort publikum. Kjente og kjære skuespillere, men også de unge og lovende, lokker mennesker til nasjonalteateret i Bergen. Teateropplevelsen fengsler publikum fordi den eier kunstens magi. Bygningens interiør, eksteriør og atmosfæren rundt teatret er en del av teatrets magi. Mye er forandret i løpet av de siste tjuefem år . og mye er som før.
Mange skuespill ønskes igjen og igjen av skuespillere og publikum, slik som Hamlet, Peer Gynt, Jeppe på Bjerget, Jan Herwitz og Den glade enke. Den nyskapte dramatikken fra vår egen tid engasjerer, skrevet av dramatikere som Jon Fosse, Gunnar Staalesen, Lars Norén og Harold Pinter. Denne boken levendegjør minnet og gir nye perspektiver og innsikt. Man ser seg tilbake med andre øyne og ser kanskje på teateret og fremtiden med nye øyne.
Teater i 25 år beretter om hva teateret på Engen har skapt og tilbudt de to til tre millioner mennesker . barn og voksne . som har opplevd teatrets besettende makt i disse årene. Teaterpublikummet er både kompetent og kritisk. De har fått noe å gruble, fryde og trøste seg over, endog ergre seg over. Deres dom avspeiles i teaterbesøket. Har teatret gjort seg berettiget til verdigheten som nasjonalteater? Og hvem skal i så fall æres for det?
Arnljot Strømme Svendsen har fulgt teater- og kulturlivet i Norge gjennom femti år. I denne boken om Den Nationale Scene i Bergen øser han av sine kilder.
Strømme Svendsen har vært professor ved Norges Handelshøyskole i en årrekke, og har utgitt tallrike bøker og skrifter i et vidt spekter: om økonomiske emner, særlig industrihistorie, samfunnsøkonomi, kulturøkonomi og skipsfartsøkonomi. Han er opptatt av gründernes og nyskapernes rolle i den økonomiske veksten og samfunnsutviklingen, og av kombinasjonen av grundige kunnskaper, praktiske ferdigheter, kreativitet og handlekraft hos disse foregangsmenneskene.
Forlag Eide forlag
Utgivelsesår 2007