Rapporten presenterer og kommenterer aktuell statistikk som bidrar til å kaste lys over religiøst og krikelig liv i dagens norske samfunn.
Artiklene i denne publikasjonen tar utgangspunkt i survey- og intervjuundersøkelser som på hver sine måter bidrar til å kaste lys over feltet religion og kirkevirkelighet i Norge. Spørsmål som tas opp, er bl.a.: - Er det noen sammenheng mellom religiøst og politisk engasjement? Bidrar religiøst engasjement til dannelsen av sosial kapital i samfunnet? - Hva er den politiske bakgrunnen for likestillingslovens unntaksbestemmelser for trossamfunn? Hvilke holdninger verserer til spørsmålet om lovbestemt likestilling skal gjøres gjeldende også i trossamfunn? - Hvor spesielle er sørlendingene egentlig når det blir spørsmål om religiøsitet? Hva består dette spesielle eventuelt i? - Forholder det stadig slik at kvinner er mer religiøse enn menn? Eller er det i ferd med å bli slik at kvinner i sin religiøsitet og med sine religiøse uttrykk først og fremst er annerledes og mer nyanserte enn menn? - Hvilke metodiske problemer står en overfor når en vil måle religiøsitet ved hjelp av surveyundersøkelser? Hvordan innvirker datainnsamlingsmetoden og begrepsbruken på forskningsresultatene når temaet er religion? - Har KIFOs presteforskningsprogram bidratt til å utvikle det fagfeltet som tar for seg temaet organisasjon og ledelse i kirkelig sammenheng - og på hvilke måter? Som vedlegg presenteres tall fra NSDs kirkedatabase - på kommunenivå. Bidragsyterne: Professor Harald Askeland, forsker Pål Ketil Botvar, forsker Inger Furseth, høgskolelektor Anne Halvorsen, professor Hege Skjeie og forsker Kristin Strømsnes.
Forlag Tapir akademisk forlag
Utgivelsesår 2004
ISBN13 9788251920100
EAN 9788251920100
Serie KIFO rapport (27)
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket2 bokelskere følger dette verket.