Rapporten presenterer og kommenterer aktuell statistikk som bidrar til å kaste lys over religiøst og krikelig liv i dagens norske samfunn.
Artiklene i denne rapporten tar utgangspunkt i et vidt spekter av ulike survey- og intervjudata som på forskjellig vis kaster lys over spesifikke sider ved kirkelig sektor i en norsk kontekst. Spørsmål som tas opp, er bl.a.: . Er Norge i ferd mot å bli et sekularisert samfunn der religionen . uansett form . spiller stadig mindre rolle for befolkningen? Hvilke sammenhenger finnes mellom religiøsitet, tradisjonelt forstått, og folks verdioppfatninger? . Hvilke problemer følger med det å være «et kristent parti i et sekulært samfunn» (case: Kristelig Folkeparti)?. . Hvordan kan det ha seg at den kirkelige eliten i følge Maktutredningen framstår som radikal, i hvert fall relativt sett? . Hva forteller en sammenlikning mellom svensk og norsk kirkestatistikk om forskjeller og likheter mht. kirkelivet i Svenska kyrkan og Den norske kirke? . Hvordan stiller de såkalt «ny-åndelige» seg til sentrale politiske verdi-spørsmål (miljøvern, fordelingspolitikk og integrering av innvandrere)? . Hva sier folks reaksjoner på fenomenet kirkebrann om nordmenns forhold til det hellige? Som vedlegg presenteres tall fra NSDs kirkedatabase . på kommunenivå. Bidragsyterne: forsker Pål Ketil Botvar, professor Göran Gustafsson, professor Knut Heidar, professor Ottar Hellevik, professor Pål Repstad, forsker Jo Saglie og. første-amanuensis Olaf Aagedal.
Forlag Tapir akademisk forlag
Utgivelsesår 2004