Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Nyttårsaften 1974 er barndomsvenninnene Anja og Kim sammen med mødrene sine. Det er duka for dramatisk oppgjør om tabuer fra fortida. Avsløringene endrer synet de har på mødrene og på hverandre: Jeg unngikk å se Kims hemmelighet. Vi som overlevde barndommen, fordi vi hadde hverandre. Vi, som var blodssøstre. Hvordan er det mulig? Tabu - Maijas odyssé er en tidsfabel, sett med blikket til avdøde Maija og finsknorske Anja. I etterkrigstidas bohempregede kunstnermiljø i Norden, især Oslo, finnes tabuer som Kim og Anja blir sterkt preget av. De påvirkes også av femtitallets kjønnsrollemønster, en arv som krasjer med sekstitallets opprør og syttitallets kvinnekamp. Forfatteren inviterer leseren på innsiden av et miljø som får har tilgang til. Kulissene i boka er storslagne, med detaljrike beskrivelser av kunstnermiljøet i Oslo. Boka har fargerike bilder fra kafélivet på de kjente vannhullene: Kunstnernes Hus, Theatercaféen, Lorry og Club 7. Historien er formidlet gjennom et radikalt bokmål som passer tema og tidskoloritt. Romanens intrige er basert på en sann historie. Tabu - Maijas odyssé inviterer leseren til å oppdage det tause språket, til å lete i kroppens fortelling og i kunstspråket. Dette er relevant som verktøy, for å avdekke misbruk av alle slag.
Omtale fra forlaget
En skarp utforskning av dagsaktuelle temaer som kjendisdyrkelse, kroppspress og urett som begås i det skjulte.
Romanen gir en svarthumoristisk skildring av et halvt århundre med kvinnehistorier fra usette kunstnermiljøer. Mette Brantzegs romandebut har et rikt galleri av markante karakterer som vil det gode, men gjør det gale. Med Norden som bakteppe, byr romanen på en rå og usminket Oslo-skildring og en fengslende reise i tid. Kulissene er storslagne, med beskrivelser av kunstnermiljø på femti-seksti- og syttitallet, der kafélivet på Kunstnernes Hus, Theatercaféen, Lorry og Club 7 også inngår. Hele fortellinga er finurlig innvevd i et fargerikt finsk bakteppe med vinterkrig, teater og sauna.
TABU - Maijas odyssé er en mor-datter-roman og en oppvekstroman. I sentrum for det hele står mødre som ikke egentlig ser sine døtre, og konsekvensene det får. Døtrene er som mødrene, venninner. Romanen reiser i tid så vel som sted. En av døtrene vokser opp i den nyetablerte drabantbyen Lambertseter, der alle er innflyttere. Den andre opplever en tokulturell tilværelse uten klassetilhørighet på Strømmen, og møter et pulserende musikkliv og viktige politiske diskusjoner på Lillestrøm.
Intrigen er basert på en sann historie om fortielser og urett som ikke oppdages. Romanen inviterer leseren til å se det ordløse, tause språket, til å lete i kroppens fortelling og i kunstspråket.
Mette Brantzeg er fra Strømmen, har jobbet og bodd i Oslo, Nord-Norge og på Vestlandet. Nå bor hun i Ringsaker kommune, ved Mjøsas bredd.
Forlag Mbasbok
Utgivelsesår 2021
Format Innbundet
ISBN13 9788230349960
EAN 9788230349960
Omtalt tid Etterkrigstiden 1970-1979
Omtalt sted Oslo
Språk Bokmål
Sider 400
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket2 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket